Sportfelügyelő: Hamilton baromságokat beszél a büntetése kapcsán

Forma-1, Orosz Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 27: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on during the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 27, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Maxim Shemetov - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mika Salo meglehetősen egyértelműen hárította el Lewis Hamilton azon vádját, hogy a Forma-1-es sportfelügyelők azért büntették meg őt az Orosz Nagydíjon, mert direkt ki akarnának tolni vele.

Mika Salo, az Orosz Nagydíjon szolgálatot teljesítő sportfelügyelők egyik tagja „teljes baromságnak" tartja Lewis Hamilton azon állítását, hogy szándékosan akarnának neki keresztbe tenni, és ezért osztottak ki rá a hatszoros világbajnok szavai szerint „nevetséges" büntetést, amiért szabályt szegett a verseny előtti próbarajtjával. A korábbi finn F1-es pilóta azt is tagadta, hogy ő szivárogtatta volna ki Hamilton büntetésének tényét a finn C More televíziós csatorna kommentátorainak.

Salo szerint Hamilton hülyeségeket beszél Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Trefilov

Hamilton részrehajlással vádolta meg a felügyelőket a verseny utáni nyilatkozatában, majd az FIA sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség mindig is hátráltatta őket az éppen aktuális szabályváltozással. Salo szerint mindez azonban a legkevésbé sem fedi a valóságot.

– nyilatkozta a sportfelügyelő a finn Ilta Sanomatnak, majd hozzátette, „elég világos" volt, hogy Hamilton szabálytalan helyről végezte el a próbarajtot.

A büntetéssel kapcsolatban érdekes fejlemény volt, hogy Niki Juusela a finn C More tévécsatorna kommentátora

már a felvezető kör indulása előtt közölte a nézőkkel, hogy Hamiltont meg fogják büntetni, noha ekkor még csak a vizsgálat ténye volt ismert.

„A hivatalos megerősítés még nem érkezett meg, de elmondhatjuk, hogy Hamiltonnak nagyon kinéz egy kétszer öt másodperces büntetés, valamint kapni fog két büntetőpontot is, ami eltiltást von maga után a következő versenyre. A felügyelők régóta vizsgálják az esetet, és hamarosan meg fogják erősíteni a büntetés tényét" – hangzottak a kommentátor szavai. Hamilton büntetéséről a tévénézők (kivéve azok, akik a finn csatornát nézték) csak a 7. körben, a hivatalos megerősítéskor értesülhettek.

Salo szerint egyértelmű volt, hogy Hamiltont meg kell büntetni

A Redditen hosszú diskurzus kezdődött arról, hogy az információt bizonyára Salo szivárogtatta ki honfitársának (ráadásul rosszul, hiszen Hamiltont két büntetőpont esetén sem tiltották volna még el). Az expilóta az Italehtinek tagadta a feltételezést.

Az online párbeszéd amúgy is hülyeség. Az emberek olyasmibe ütik bele az orrukat, amiről semmit sem tudnak. Akik pedig mérgesek, azok elkezdenek hülyeségeket írni. Például a két évvel ezelőtti USA Nagydíjon a Verstappennel kapcsolatos döntésért egy évig halálos fenyegetéseket kaptam. Ezek csak a tipikus hülyeségek."

A finn kommentátor végül szintén tagadta, hogy Salo közölte volna vele az információt. Hogy akkor ki, azt nem árulta el. „Nem Mika Salo volt, de nem fogom kiadni a forrásomat, ezért a továbbiakban nem nyilatkozom ebben a témában" – szögezte le Juusela az Ilta Sanomatnak.