Vágólapra másolva!
Lance Stroll úgy véli, ő mindent megtett annak érdekében, hogy elkerülje a Charles Leclerc-rel történt ütközést az Orosz Nagydíj első körében, de a monacói pilóta túlságosan óvatlan volt. A szintén az első körben kieső Carlos Sainz elnézést kért csapatától, de a szankciók elmaradását ő is furcsállja.

Az elmúlt futamokhoz képest jóval kevesebb, mindössze két kiesés volt az Orosz Nagydíjon: Lance Strollnak és Carlos Sainznak egymástól függetlenül, de már az első körben fel kellett adnia a versenyt. A kanadai pilóta azért pördült meg és ütközött a falnak, mert Charles Leclerc hátulról eltalálta a Racing Point jobb hátsó kerekét. A Ferrari versenyzője megúszta a büntetést, riválisa azonban nem ért egyet a sportfelügyelők ítéletével.

Stroll szerint Leclerc elkerülhette volna az ütközést

„Nagyon meglepődtem azon, hogy nem kapott büntetést, mert rengeteg helyet hagytam neki, és könnyedén elkerülhette volna a kontaktot, ha a kijáratnál nem megy annyira szélesen – nyilatkozta Stroll. - Én a pálya szélén voltam, szóval ennél többet nem tudtam tenni. Csalódott vagyok, hogy egy óvatlan mozdulat megfosztott minket a jó szereplés lehetőségétől.”

– tette hozzá a Sky Sportsnak a kanadai.

Stroll a rajt után egészen a 7. helyig jött fel, és az ideális versenygumikon, vagyis a közepeseken autózott, ráadásul csapattársával, Sergio Pérezzel ellentétben ő már a továbbfejlesztett autót vezette, vagyis jó lehetősége lett volna egy erős pontszerzésre. A 21 esztendős pilóta idén már harmadik alkalommal esett ki önhibáján kívül, a legutóbbinak köszönhetően pedig Leclerc mellett Daniel Ricciardo is megelőzte a pontversenyben.

Stroll összetört Racing Pointja Forrás: AFP/Maxim Shemetov

Pár másodperccel korábban Sainz is összetörte az autóját. A spanyol pilóta a 2-es kanyarnál csúszott le a pályáról, és az FIA által előírt módon szeretett volna visszatérni, de szokatlan hibát vétett, és nekiment a falnak. A spanyol pilóta elismerte, hogy ő rontott.

„Mindenekelőtt szeretnék az egész csapattól bocsánatot kérni. Trükkös volt, mert a pálya koszos részén sikerült jól rajtolnom, a 2-es kanyarban viszont rengeteg autó volt körülöttem. Túl mélyen mentem be, emiatt úgy döntöttem, hogy a büntetés elkerülése érdekében a táblákat megkerülve térek vissza.

Elég nagy ütést kaptam, de minden rendben van, csak a csapat miatt vagyok szomorú.”

Sainz rögtön tudta, hogy ő hibázott

Sainz balesete ráadásul Lando Norris versenyét is elrontotta, mert a törmelékeken keresztülhajtva megsérült az autója, így már az első körben kereket kellett cserélnie. A spanyol pilóta furcsállja, hogy a szövetség szabályzatát megszegő vetélytársai miért úszták meg a büntetést. „A visszajátszást megnézve [láttam, hogy] mások is kimentek a bukótérbe, de továbbhajtottak, viszont nem szankcionálták őket, szóval talán nekem is ezt kellett volna tennem.”