A pilóták és a csapatfőnökök is üdvözlik Domenicali kinevezését

Stefano Domenicali, Lamborghini
(FILES) In this file photograph taken on September 10, 2019, Lamborghini Chairman and CEO Stefano Domenicali smiles as he attends a press day at the IAA Car Show in Frankfurt. - Former Ferrari team principal Stefano Domenicali is set to become the new CEO of Formula One after leaving the Italian team earlier than expected, media reports said September 23, 2020. The 55-year-old Italian is to replace Chase Carey, who has been in charge since US group Liberty Media took over the sport in 2017, according to the BBC and Autosport. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben érdekeltek lényegében egyöntetűen üdvözlik Stefano Domenicali kinevezését a Forma-1 elnök-vezérigazgatói pozíciójába.

Hivatalosan is bejelentették, hogy 2021. január 1-től Stefano Domenicali veszi át Chase Carey helyét a Forma-1 elnök-vezérigazgatójaként. Domenicali megbízása már a héten kiszivárgott, a megerősítés alkalmából a Liberty Media részéről Greg Maffei méltatta Carey munkáját és üdvözölte utódját is. Az F1-es paddockban is szinte teljesen pozitív véleményeket lehetett hallani Domenicali érkezéséről.

Domenicali a Lamborghini éléről érkezik, de kívülről-belülről ismeri a Forma-1-et Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Jean Todt
Az FIA elnöke

„Chase Carey remek munkát végzett az F1 részére 2017 óta, és meggyőződésem, hogy ezt az új szerepkörében, ügyvezetői jogkör nélküli elnökként is folytatni fogja. Minden jót kívánok Stefano Domenicalinak e fontos küldetése során.”

Cyril Abiteboul
A Renault csapatfőnöke

„Stefano nyilvánvalóan sokat adhat egy ilyen munkakörben. Magától értetődő, de nyilvánvalóan nagyon jól ismeri magát a sportágat, és azt is tudja, hogyan tudja a sport támogatni a gyártókat. A Lamborghini nem vesz részt a Forma-1-ben, de talán azt is tudja, hogy miért nem. Gyanítom, eltérő, érdekes perspektívát tud nyújtani ezzel kapcsolatban. Ahogy mindig, most is nagyon erős menedzsmentre van szükségünk. Anélkül, hogy túl pesszimista lennék az irányunkkal kapcsolatban, sok téma van napirenden, amivel ebben a munkakörben foglalkozni kell, ezért olyasvalakire van szükségünk, aki erős és elkötelezett, jól ismeri a sportágat és erős emberek csoportja veszi őt körül.”

Christian Horner
A Red Bull Racing csapatfőnöke

„Ez szerintem nagyszerű a sportág számára. Ő a jó emberek egyike. Versenyeztem ellene, amikor a Ferrari csapatfőnöke volt, nagyon becsületes, versenyző alkat, ellenfél, és megérti ennek az üzletnek a működését. Az elmúlt néhány év során a kereskedelmi világban töltötte az életét, a Forma-1-en kívül, de nagyszerű munkát végzett a Lamborghininél és nagy erősítés a Forma-1-nek.”

Andreas Seidl
A McLaren Racing csapatfőnöke

„Stefano nagyszerű választás több okból is. Mindenekelőtt azért, mert különböző tapasztalatokat szerzett a munkája során. Mindennel rendelkezik, ami ahhoz kell, hogy irányítsa a Forma-1-et. Amikor a Porschénél dolgoztam, az volt a személyes tapasztalatom Stefano kapcsán, hogy egyszerűen remek személyiség, nagyszerű karakter, és ez akkor is előnyös volt, amikor különleges projekteken dolgoztunk vele. Ezek alapján mindenképpen üdvözlöm, hogy Stefano kerül ebbe a pozícióba.”

McLaren Racing (közlemény)

„A csapat támogatja a döntést, hogy kinevezzék Stefano Domenicalit az F1 elnök-vezérigazgatójává, és hisszük, hogy ő a megfelelő ember arra, hogy új korszakba vezesse a sportágat. Stefano sokoldalú látásmóddal rendelkezik, széleskörű tapasztalata van a csapatok, a gyártók, a szabályozók, a márkák és a felsővezetők szintjén, ami jól felkészítette őt, hogy a Chase és a csapata által lefektetett erős alapokra a sportág további fejlődése és gyarapodása érdekében.”

Szinte teljesen pozitívan állnak az F1 bennfentesei Domenicali érkezéséhez Forrás: Automobili Lamborghini

Mattia Binotto
A Scuderia Ferrari csapatfőnöke

„Örömmel látjuk, hogy január 1-től Chase feladatával Stefanót bízzák meg. A menedzseri tehetsége és különösen a sportágról gyűjtött tudása, ötvözve a tapasztalatával és személyes kvalitásaival ideális választássá teszik őt, hogy folytassa Chase reformjait. Személy szerint nagy öröm lesz egy jóbaráttal dolgozni, mert együtt lépkedtünk felfelé a Ferrari ranglétráján. Várom már, hogy vele és a többi érdekelttel együttműködve a Forma-1-et még erősebbé és látványosabbá tegyük.”

Toto Wolff
A Mercedes csapatfőnöke

„Nagyon becsületesen fogja vezetni az F1-et, de persze mindent meg fog tenni azért, hogy lelassítson minket. Ez is a játék része.” (Sky)

Sikeres volt a Lamborghini elnök-vezérigazgatójaként is Forrás: Automobili Lamborghini

Lewis Hamilton
A Mercedes pilótája

„Nagyon jól ismerem Stefanót. Ő az egyik legkedvesebb ember. Igazából nem hiszem, hogy választhattak volna jobb jelöltet, hogy felvegye azt a nagy kabátot, amit Chase visel. Ő csodálatos munkát végzett, mindig is nagyon jó hozzáállása volt. Szerintem Stefano jószívű, szép családja és jó morális értékei vannak. A jövő pozitívan fest.”

Max Verstappen
A Red Bull Racing pilótája

„Néhány alkalommal találkoztam vele, nagyon rendes srác, biztos vagyok abban, hogy jól passzol majd a feladathoz, és várom már, hogy lássam őt a paddockban.”

Sebastian Vettel
A Scuderia Ferrari pilótája

„Jól ismeri a sportágat, elég régóta érdekelt benne. Hosszú ideig a Ferrari munkájában is részt vett. Bőven alkalmas arra, hogy végezze ezt a munkát, majd az idő eldönti [hogy jó választás-e], de jó őt viszontlátni – mondta a Sky Sportsnak. – Van véleményem [az F1 jelenlegi helyzetéről], de sokan sétálgatnak a véleményükkel. Nem akarom kimondani, amit gondolok, mert nem látom a teljes képet, nem tudom, miből áll ez a munka, és könnyű kijelenteni, hogy ezt vagy azt fejleszteni kéne, ha az ember nem tudja pontosan, mit kell ahhoz tenni. Az embernek kell eldöntenie, hogy mi a legjobb, aki működteti a show-t, és őt a tulajdonosoknak kell kiválasztaniuk, akárkik is ők közvetlenül vagy közvetetten. Reméljük, jó dolgok történnek majd.”

Kimi Räikkönen
Az Alfa Romeo Racing pilótája

„Amikor vele dolgoztam, más posztot töltött be, ő volt a csapatfőnök, de mindig nagyszerű kapcsolatban voltunk, még most is. Néha még mostanában is beszélünk. Bármi is lesz a végkifejlet, a legjobbakat kívánom neki” – mondta még a bejelentés előtt.