Vágólapra másolva!
A Liberty Media és a Lamborghini hivatalosan is megerősítette a héten már kiszivárgott hírt, 2021. január 1-től Stefano Domenicali veszi át Chase Carey helyét a Forma-1 elnök-vezérigazgatójaként.

A héten bennfentesek már kész tényként közölték és az Orosz Nagydíj második szabadedzése alatt a Liberty Media és a Lamborghini is megerősítette, hogy az olasz sportautógyár jelenlegi ügyvezetője, Stefano Domenicali veszi át Chase Carey helyét a Forma-1 elnök-vezérigazgatói tisztségében.

Stefano Domenicali lesz a Forma-1 elnök-vezérigazgatója 2021. január 1-től Forrás: Automobili Lamborghini

Az 55 esztendős Domenicali korábban a Ferrari csapatfőnöke is volt, a mugellói pálya igazgatójaként is dolgozott, jelenleg pedig az FIA formulaautós bizottságának is az elnöke, komoly szakmai tapasztalatot szerzett a versenyzésben és az üzleti világban is. Carey 2017-ben vette át a sportág irányítását Bernie Ecclestone-tól, 2021. január 1-től pedig ügyvezetői jogkör nélküli elnökként folytatja a pályafutását.

köztük a sportág iránti érdeklődés fokozását, a digitális jelenlét fejlesztését, új technikai szabályok kidolgozását, a költségplafon bevezetését és az új, kiegyenlítettebb Concorde szerződés megkötését a csapatokkal” – méltatta Carey-t a Liberty Media elnök-vezérigazgatója, Greg Maffei.

„A tettei megerősítették a Forma-1-et a motorsportok csúcsán. Mindig is remek partner volt és várom, hogy a továbbiakban is remek tanácsadó legyen új szerepkörében, ügyvezetői jogkör nélküli elnökként – folytatta. – Izgatottan üdvözöljük Stefano Domenicalit a Forma-1 elnök-vezérigazgatójaként.

Carey megtiszteltetésnek nevezte, hogy irányíthatta a Forma-1-et, és elmondta, büszke arra, hogy nem csupán átvészelték a 2020-as évet, de a fenntarthatóság és a diverzitás terén még előrelépéseket is tettek. „Meggyőződésem, hogy erős alapokat építettünk, hogy az üzlet hosszú távon is növekedhessen.”

Carey nem vonul teljesen vissza, a háttérből segíti majd Domenicalit Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Nagy kaland volt és élveztem a közös munkát a csapatokkal, az FIA-val és az összes partnerünkkel. Várom, hogy továbbra is részt vegyek a munkában, és segíthessem Stefanót, aki átveszi a kormánykereket.”

Domenicali elmondta, a Forma-1 mindig is az élete részét képezte, ezért nagy lelkesedéssel tekint új feladatára.

„Imolában születtem és Monzában élek. A közelmúltban is kapcsolatban maradtam a sportággal az FIA formulaautós bizottságában végzett munkám révén, és várom már, hogy kapcsolatba lépjek a csapatokkal, promóterekkel, szponzorokkal és a Forma-1 számos partnerével” – mondta az olasz szakember. – Az elmúlt hat év az Audinál, aztán a Lamborghini élén tágabb perspektívát és tapasztalatot adott, amit a Forma-1-ben is hasznosítok majd.”