Räikkönen formája láttán csapattársa aggódhat Mick Schumacher miatt

Forma-1, Spanyol Nagydíj, csütörtök, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 13: Kimi Raikkonen of Finland and Alfa Romeo Racing talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 13, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Joao Beato/Pool via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen az elmúlt hétvégéken remekül teljesített, és a GP2-es bajnok, illetve egykori F1-es tesztpilóta Davide Valsecchi szerint az előző négy hétvége alapján a mezőny legjobbjai között van. Csapattársa ülésére azonban többek között Mick Schumacher is veszélyes lehet, véli a manapság már szakkommentátorként dolgozó olasz expilóta.

A szezon elején tapasztalt küszködés után az elmúlt hétvégéken úgy tűnt, hogy Kimi Räikkönen magára talált. Ugyan első pontjait csupán az utolsó versenyen, Mugellóban szerezte meg, de az Alfa Romeo idén nem alkalmas arra, hogy rendszeresen az első tíz pozíció valamelyikéért harcoljon. Ennek ellenére többször is megverte legalább az egyik, vagy adott esetben mindkét Ferrarit, legutóbb például 5 másodperces büntetése ellenére is Sebastian Vettel előtt végzett.

Räikkönen teljesítménye láthatóan feljavult a szezon elejéhez képest Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ezzel szemben csapattársa, Antonio Giovinazzi teljesítménye visszaesett a finn pilótához képest, és az előző négy hétvégén mind a kvalifikáción, mind a futamon kikapott tőle, amennyiben utóbbit be tudta fejezni. Az olasz versenyző honfitársa, Davide Valsecchi szerint 2007 világbajnoka jelenleg a mezőny legjobbjai között van, és Giovinazzi nem képes hozni ezt a szintet.

– nyilatkozta a 2012-es GP2-szezon bajnoka, egyben a Team Lotus és a Lotus F1 Team egykori tesztpilótája. – Azt gondoltam, hogy Räikkönen már túl idős és a karrierjének vége felé közeledik, Giovinazzi pedig nagy előnyt kovácsolhat ebből. Aztán viszont, nem tudom, hogyan, de Räikkönen feléledt, és mostanában remekül teljesít, az utolsó négy hétvége alapján jelenleg a mezőny legjobb öt pilótája között van. Giovinazzi pedig egy ilyen szintű Räikkönennel nem tudja felvenni a versenyt.”

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke nemrég kijelentette, lényegében a finn pilóta döntésén múlik, hogy marad-e a csapatnál, hiszen a hinwili istálló kész meghosszabbítani a szerződését. A másik ülésre viszont rengetegen pályáznak, többek között a Ferrari három akadémistája, vagyis Callum Ilott, Robert Shwartzman és persze Michael Schumacher fia, az F2-es tabella élén álló Mick. Valsecchi szerint ennek tudatában Giovinazzinak nem lesz könnyű megtartania a helyét.

Giovinazzi helyét többek között Mick Schumacher veszélyezteti Forrás: Ferrari

„Szerintem ha Räikkönen a folytatás mellett dönt, akkor Giovinazzi távozni fog a csapattól, mert Schumacher rendkívül jól szerepel az F2-ben. Az érettség jeleit mutatja, emellett pedig nagyon agresszív. Az utolsó hétvégének bizonyos pontjain kicsit az édesapjára emlékeztetett. Rajta kívül ott van Shwartzman, aki szintén nagyon tehetséges. A Forma-1-ben nincs túl sok ülés, az Alfa Romeo és a Haas is csak kettővel rendelkezik, előbbi pedig az egyiket Räikkönennek tartja fenn. [Sergio] Pérezzel szintén számolni kell, mert nem létezik, hogy ő elhagyja a sportágat. Szóval Giovinazzinak nehéz dolga lesz.”

A Ferrari szurkolói csalódottak voltak Vettel elküldése miatt

Valsecchi kitért a Ferrari helyzetére is, és elmondta, Olaszországban jelenleg nagyobb örömöt okoz az Alpha Tauri szereplése, mint a maranellói istállóé. A 33 esztendős expilóta elárulta, hazájában nem örültek, amikor Vettelt elküldték a csapattól, de mostanra már megbékéltek a helyzettel.

Jelenleg nem úgy néz ki, hogy szépen zárja le pályafutásának ezt a részét, hiszen nem teljesít jól, nem szállítja az eredményeket. Minden egyes etap során sokkal lassabb [Charles] Leclerc-nél, amire nehéz magyarázatot találni. Talán nem elég magabiztos, de körönként hat tized rengeteg idő.”

Egyelőre nem a legszebb a válás Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Sky Sports szakkommentátora hozzátette, jól látható, hogy a négyszeres világbajnok és a csapat viszonya is megváltozott, amit az is jelez, hogy előbbi Aston Martinhoz szerződését pont a Ferrari ezredik futama előtt jelentették be. Ami Leclerc-t illeti, Valsecchi hatalmas tehetségnek tartja a monacói pilótát, és úgy véli, ennyire fiatalon teljesen normális, ha a zseniális futamok mellé hibák is társulnak.