A Racing Point pilótája a legendás imolai pályán tesztelt

Forma-1, Toszkán Nagydíj, Lance Stroll, Racing Point
SCARPERIA, ITALY - SEPTEMBER 13: Lance Stroll of Canada and Racing Point looks on during the F1 Grand Prix of Tuscany at Mugello Circuit on September 13, 2020 in Scarperia, Italy. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lance Stroll nem esett kétségbe attól, hogy még a régebbi autóval történő F1-es teszteket is betiltották az idei versenyhelyszíneken, így is elutazott gyakorolni a november 1-i Emilia Romagnai Nagydíj helyszínére.

Október 31-én 14 év szünet után visszatér a Forma-1 mezőnye Imolába, hogy a legendás versenypályán lefussa az Emilia Romagnai Nagydíjat. A húsz versenyző többségének Forma-1-es autóval ismeretlen lesz a 4909 méter hosszú Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari versenypálya, az FIA által bevezetett korlátozások miatt pedig a csapatok már forgatási napot sem szervezhetnek ide. Ez azonban nem akadályozza meg a mezőny egyes tagjait, hogy felfrissítsék emlékeiket a korábbi San Marinói Nagydíj helyszínéről.

2006-ban volt legutóbb F1-es futam Imolában Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Paul Gilham

Természetesen a szimulátorban minden pilóta orrvérzésig fogja gyakorolni az imolai pályát, de ahogy Valtteri Bottas korábbi látogatása után megerősítette: a valóság merőben különbözik a szimulációtól. A Mercedes finnje egy 421 lóerős Mercedes 45 AMG-vel körözött még augusztusban a megannyi emlékezetes versenynek otthont adó helyszínen, Lance Stroll azonban még ennél is tovább ment:

a Racing Point kanadai pilótája a Prema Racing Team egyik korábbi GP2-es autójával körözött Imolában.

A Forma-1-es csapatok korábban két évesnél régebbi modelleket vittek pályára a különböző helyszíneken, vagy azért, hogy segítsék a visszarázódást a versenyzőiknek a hosszú kényszerszünet után, vagy azért, hogy feltérképezzenek egy új helyszínt. A soron következő pályákkal – mint például Imola vagy Portimao – azonban már nem tehetik ezt, noha több csapat, köztük a Mercedes is tervezett ilyen tesztet. Az istállók azonban egyhangúlag belementek, hogy a továbbiakban nem lehet ilyen gyakorlásokat rendezni.

Stroll a lehető legfelkészültebb akar lenni Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

Azt azonban nem tiltja semmi, hogy nem Forma-1-es autóval bárki körözzön a versenynaptárban hátralevő pályákon, így az is szabályos volt, hogy Stroll a Prema egyik régi GP2-es versenyautójával idézte fel a 2014-ben a Forma-4-es bajnokságban szerzett emlékeit.

A jelenlegi mezőnyből egyébként Kimi Räikkönen az egyetlen, aki versenyzett a Forma-1-gyel Imolában, ő ráadásul ezt hatszor is megtehette.

Rajta kívül az Alpha Tauri pilótáinak vannak emlékei a pályáról, ráadásul elég frissek, hiszen ők az idén, még a tesztelés betiltása előtt körözhettek itt a csapat 2018-as, valamint idei F1-es autójával.