Pérez távozik a Racing Pointtól, Vettel veheti át a helyét

Forma-1, Olasz Nagydíj, Sergio Pérez, Racing Point
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Sergio Perez of Mexico and Racing Point during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 06, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez bejelentette, hogy a 2020-as szezon végén távozik a Racing Point-istállótól. Ez a lépés előkészítheti az év végén a Ferrarit elhagyó Sebastian Vettel érkezését a csapathoz.

Az utóbbi időben elcsendesedtek a hangok a Racing Point Forma-1-es istállója körül a két versenyző jövőjével és Sebastian Vettel érkezésével kapcsolatban. Korábban csak hetek kérdésének tűnt, hogy a jövőre már Aston Martinként versenyző alakulat bejelenti a négyszeres világbajnok szerződtetését, az egyedüli bizonytalanság akörül volt, hogy a német pilóta az egyaránt szerződéssel rendelkező Lance Stroll vagy Sergio Pérez helyére érkezik. A válasz alighanem az lesz, hogy utóbbiéra, a mexikói ugyanis bejelentette távozását.

Pérez távozik Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Vettel és a Racing Point összeboronálásakor elsőre Pérez távozása tűnt lehetséges opciónak, miután Lance Stroll a csapatot birtokló konzorcium élén álló Lawrence Stroll fia. A mexikói pilóta azonban a sajtóban a kezdeti bizonytalanság után egyre magabiztosabban nyilatkozott azt illetően, hogy hosszú távú szerződése van, és „csak idő kérdése", hogy elüljenek a spekulációk a jövője körül.

A találgatásoknak most tényleg vége, de nem úgy, ahogy arra sokan számítottak: Pérez hét közös év után távozik a silverstone-i székhelyű istállótól,

amelyhez egy balul sikerült mclarenes szezon után, még 2014-ben csatlakozott. Nagy szerepe volt abban, hogy az akkor még Force India néven futó alakulatot megvásárolhatta a Stroll vezette konzorcium, hiszen ő és menedzsere kezdeményezte a csődeljárást a gárda ellen. Az alábbiakban a mexikói pilóta közleményét olvashatják változtatás nélkül.

„Az életben mindennek van kezdete és vége. Hét közös év után az idei szezon végén véget ér a csapattal közös időszakom. Mindez kicsit fáj, mivel kockáztattam a csapattal nagyon nehéz időszakok során. Sikerült túljutnunk az akadályokon, és nagyon büszke vagyok arra, hogy számos csapattag munkáját megmentettem. Örökre megőrzöm az együtt töltött nagyszerű pillanatok emlékét, a barátságokat és az elégedettséget, hogy mindig mindent beleadtam. Mindig hálás leszek a kapott lehetőségért Vijay Mallyának, aki hitt bennem 2014-ben és megengedte, hogy a Force Indiánál folytassam a Forma-1-es karrieremet."

A 2014-es szezon előtti teszteken, a Force India újdonsült pilótájaként Forrás: Force India

„A jelenlegi vezetésnek Lawrence Strollal az élén csakis a legjobbakat kívánom a jövőre, különösen az Aston Martin-projekttel. Nincs B-tervem. Az a szándékom, hogy a Forma-1-ben folytassam a versenyzést, de ez attól függ, hogy találok-e egy olyan projektet, ami arra motivál, hogy továbbra is minden körben 100 százalékot nyújtsak."

„Mindannyiótoknak meg szeretném köszönni, akik velem voltatok ebben a tíz évben. A családomnak, akik mindig itt voltak és támogattak, történjék bármi. Minden szponzornak, aki hitt a projektemben, a személyzetemnek és főként Istennek, aki megáldott azzal a lehetőséggel, hogy a Forma-1-nek nevezett hihetetlen kalandban vehetek részt. Remélem, hogy hamarosan jó hírekkel szolgálhatok. Egyelőre élvezzük közösen a következő versenyeket! Mindannyiótokat a szívemben hordozlak!"

Amikor a Vettellel kapcsolatos pletykák először felütötték a fejüket, Pérez megerősítette, hogy más sorozatokból is érdeklődtek iránta, lehetőség híján így aligha lesz. A Forma-1-ben a Haas vagy az Alfa Romeo kínálhat számára esélyt a királykategóriában maradásra, amire versenyzői múltja és nem utolsó sorban tehetős szponzorai révén azért jó esély van.