Az F2-es bajnoki cím sem garantálja Mick Schumacher F1-es bemutatkozását

Forma-2, Mick Schumacher, Prema, Monza
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 05: Race winner Mick Schumacher of Germany and Prema Racing (20) celebrates in Parc ferme with teammates during the feature race for the Formula 2 Championship at Autodromo di Monza on September 05, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem elég csak a jó teljesítmény a Ferrari juniorjaitól, így Mick Schumachertől sem ahhoz, hogy jövőre bekerüljenek a Forma-1-be, állítja a maranellói istálló csapatfőnöke.

A jelenleginél szorosabb szinte már nem is lehetne a küzdelem a Forma-1 közvetlen előszobájának számító Forma-2-es bajnokságban, hiszen hármas verseny zajlik a bajnoki címért Callum Ilott, Mick Schumacher és Robert Shwartzman között, de az összetett negyedik helyén álló Cunoda Jukinak is minden esélye megvan arra, hogy néhány erősebb versennyel ő is újra esélyessé lépjen elő.

Az élen álló hármasban az a közös, hogy mindannyian a Ferrari versenyzői akadémiájának tagjai, így aztán mindhármuk teljesítményét árgus szemekkel figyeli Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke. A svájci-olasz szakember úgy gondolja, hogy bármelyikük megérdemelne egy lehetőséget a Forma-1-ben.

Shwartzman (bal szélen), Ilott (középen) és Schumacher (jobb szélen) egyaránt esélyes a bajnoki címre Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Dan Istitene

„Szerintem az idén nagyszerű pilótáink vannak az F2-ben, akik közül hárman is a bajnoki címért harcolnak – nyilatkozta Binotto Monzában. – Szerintem mindannyian nagyon jól teljesítenek, fejlődést mutatnak a legutóbbi idényükhöz képest. Robertnek ez az első szezonja a Forma-2-ben, normális esetben pedig újoncként nehezebb dolga van az embernek. Ezt figyelembe véve nagyon jól teljesít, de a másik két pilótánk is ugyanígy tesz."

Hármójuk közül Ilottnak és Schumachernek van már F1-es tapasztalata, mindketten a tavalyi szezon elején tesztelhettek az Alfa Romeóval, utóbbi pedig egy napot a Ferrarival is. Amennyiben bármelyikük lehetőséget kap jövőre a királykategóriában, vélhetően az Alfa színeiben mutatkozhat be, miután az egyik ülésről a Ferrari dönthet. Hogy melyikük lesz a befutó, az nagyban függ attól, hogy miként alakul a hátralevő nyolc futam az F2-ben.

különösen Robertnek, mert ő még újonc. Várjuk ki, hogy miként teljesít" – mondta Binotto.

A Ferrari emberei gratulálnak Schumachernek monzai győzelme után Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Dan Istitene

A Ferrari csapatfőnöke egy Mick Schumacherre vonatkozó kérdés kapcsán ugyanakkor azt is leszögezte, hogy

a három pilóta közül a legjobb helyen végző nem kap automatikusan F1-es ülést, mert egyéb szempontokat is mérlegelnek.

„Hogy a teljesítményük lesz-e az egyetlen döntő tényező? Nem – jelentette ki Binotto. – Szerintem egy versenyzőnél fontosabb az, hogy miként fejlődik. Szerintem [Schumacher] megmutatja, hogy képes fejleszteni saját magát és előrelépni."

Schumachert hamarosan F1-es hétvégén is láthatjuk?

A Toszkán Nagydíj előtt olyan német sajtóhírek kaptak szárnyra, amelyek szerint Mick Schumacher idei Forma-1-es autót vezethet a mugellói versenyhétvége első szabadedzésén a Haas vagy az Alfa Romeo csapatánál. A német RTL-től származó információkat azonban hamarosan több német portál, valamint Twitteren Lennart Wermke, a Sport Bild újságírója is cáfolta. Ennél sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a tavalyi Német Nagydíjhoz hasonlóan a hétszeres világbajnok fia apja utolsó vb-győztes Ferrariját, az F2004-est vezetheti majd a maranellóiak 1000. F1-es futama előtt.