Távozik a Williams vezérigazgatója, megvan az ideiglenes csapatfőnök

Forma-1, George Russell, Williams, Olasz Nagydíj 2020, szombat
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 05: George Russell of Great Britain driving the (63) Williams Racing FW43 Mercedes on track during qualifying for the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 05, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Év végén távozik posztjáról Mike O’Driscoll, a Williams vezérigazgatója. A csapat egyúttal azt is bejelentette, hogy az ideiglenes csapatfőnök Simon Roberts, az istálló ügyvezetője lesz.

Augusztusban érkezett a hír, hogy a Williams-család eladta a Forma-1-es csapatot az amerikai Dorilton Capital nevű magántőke-befektető cégnek. Nem sokkal később Claire Williams lemondott a csapatfőnök-helyettesi posztról, és hétfőtől kezdve már nem az alapító família irányítja a grove-i istállót.

Azonban nem Frank Williams lánya volt az utolsó távozó, ugyanis az eddig vezérigazgatóként tevékenykedő Mike O’Driscoll ugyancsak bejelentette, hogy elhagyja a csapatot. A Williams közleménye szerint a 64 éves üzletember év végéig még marad a posztján, hogy felügyelje tulajdonosváltással járó átmeneti időszakot, aztán nyugdíjba megy.

Mike O'Driscoll év végén távozik a csapattól Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

„Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy tagja lehettem ennek a nagyszerű csapatnak – mondta O’Driscoll. – Büszke vagyok rá, hogy szerepet játszottam a Williams hosszú távú jövőjének biztosításában, és alig várom, a közös munkát Matthew [Savage-dzsel, a Dorilton Capital és a Williams elnökével] és csapatával, hogy lehetővé tegyük a sima átmenetet, és a jövőbeli sikerek felé tereljük az istállót.”

„Mike vezérigazgatóként rengeteget tett a csapatért, 2011 óta tevékenykedett a Williams-család mellett – jelentette ki Savage. –

O’Driscoll korábban a Jaguarnál és a Fordnál dolgozott, 2007-ben pedig kinevezték a Jaguar, az Aston Martin és a Land Rover észak-amerikai részlegének elnökévé. A Williamsnél kezdetben ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatóként tevékenykedett, majd 2013-ban ő lett a vállalat vezérigazgatója.

Ideiglenes csapatfőnököt neveztek ki

Nem sokkal később a Williams nyilvánosságra hozta, hogy Simon Roberts lesz az istálló új, de csak ideiglenes csapatfőnöke, átvéve ezzel a hivatalosan csapatfőnök-helyettesi pozícióban lévő Claire Williams feladatait. A szakember idén csatlakozott a grove-iakhoz, eddig a technikai, üzemeltetési és tervezési kérdésekért felelős ügyvezető igazgatóként dolgozott.

– nyilatkozta. – Izgalmas hónapok előtt állunk, mert a csapat életében új korszak kezdődik, és örülök, hogy ennek részese lehetek. Nagyon várom a kihívást, hiszen mindannyian azért küzdünk, hogy az istállót visszavezessük az élmezőnybe.”

Simon Roberts lett a megbízott csapatfőnök Forrás: Williams

Roberts több mint egy évtizedet töltött el az autóiparban, mielőtt 2003-ban a McLaren Racing operatív igazgatója lett. 2009-ben a Force Indiánál operatív vezérigazgatói pozíciót töltött be, az autó tervezésétől a pályára kerüléséig ő felügyelte a folyamatokat. Egy évvel később visszatért a wokingiakhoz, akkor már az ügyvezetők közé is bekerült. 2017-ben operatív vezérigazgatóvá vált, aminek keretében a mérnöki és a gyári tevékenységért volt felelős. A Williams arra nem tért ki a közleményben, hogy Roberts meddig látja el a csapatfőnöki feladatokat.