Vágólapra másolva!
Csupa gyors kanyarral várja a Forma-1-et az első vizitre Mugello, az első az ad-hoc módon naptárba bekerült pályák sorában. Itt áll rajthoz ezredik alkalommal a Ferrari.

Négy év után új pálya debütál a Forma-1-ben, az elsősorban a motorversenyekről ismert olaszországi Mugello. A Toszkán Nagydíj helyszínét ugyanakkor a mezőny nagyobbik része (kétharmada) már ismeri valamennyire vagy valamelyik alacsonyabb kategóriából, vagy az utolsó, 2012-es itteni F1-es tesztről.

Kevés olyan pályát tudunk felsorolni, amiről elmondható, hogy Danyiil Kvjat és Lance Stroll már nyert rajta, de Lewis Hamilton vagy Sebastian Vettel nem, Mugello esetében speciel ez a helyzet.

Az FIA megtiltotta a csapatoknak, hogy régi autókkal birtokba vegyék a menetrendbe váratlanul bekerülő új helyszíneket és előzetesen információkat gyűjtsenek róluk,

ezért a Ferrari kivételével mindenki a szokásosnál jóval kevesebb ismerettel érkezik meg a versenyre. A fejlett adatgyűjtési technológiák azért mindenkit segítenek a körülmények feltérképezésében.

A Ferrari lebonyolított egy rövid tesztet Mugellóban júniusban, szabályosan Forrás: Ferrari

A maranellóiak szerencsésen választottak helyszínt a szezon (újra)kezdése előtti bejáratáshoz, Charles Leclerc és Sebastian Vettel itt töltött egy tesztnapot júniusban, mielőtt bejelentették a gyakorlási tilalmat a (régi-)új pályákra, valamint még Mugello debütálásáról sem lehetett tudni. Ez némi fórt ad nekik, de a lemaradásukat tekintve nem katapultálnak hirtelen a mezőny élére.

Előzetes tapasztalatok híján az új pályákon mindig többletmunka vár a csapatokra a futómű, a szárnyak és az egyéb beállítások kalibrálásánál. A tévedések és a korrigálások felforgathatják a sorrendet az előzetes várakozásokhoz képest, de akár egyik napról a másikra is.

Különösen hátrányos lesz most egy baleset vagy műszaki hiba, az átlagosnál nagyobb veszteséget okoz.

– jósolta Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója.

Mugello a Mercedes szimulátorában

Szintén új élmény lesz mindenkinek 2020-ban, hogy ha csekély létszámban, de

végre nézők is lesznek a helyszínen: naponta közel háromezer fő.

Szinte csak gyors kanyarból áll

Mugello 5,2 kilométer hosszú, 15 kanyarjából 9 jobbos, 6 balos. Többségük jellemzője, hogy nagy tempóval veszik be őket a pilóták, és még a három visszafordító sem igényel drasztikus lassítást, mivel a hosszabb ívük magasabb sebességet tesz lehetővé. A szakaszok alapján joggal lehet Silverstone-hoz vagy Barcelona első feléhez hasonlítani a pályát.

Abban viszont egyáltalán nem hasonlít rájuk, hogy sok a szintváltozás a toszkán hegyvidék jóvoltából, és a bukótereket sem aszfalttenger jelenti, hanem fű és kavicságy.

A táj festői, biztos remek fotók fognak születni.

Kép a 2012-es mugellói tesztről Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Andrew Hone

„A pálya nagyszerű, nemrég vezettem rajta – mondta Max Verstappen. – Különleges, nem hasonlít semelyikhez sem a naptárban. Nagyon gyors." A Red Bull korábbi sztárja, Mark Webber kicsit túlzásba esve úgy érzékeltette az erőhatásokat, hogy „a pilóták nyaka ketté fog törni." Esteban Ocon is arra számít, hogy kicsit sajogni fog a nyakuk a következő napokban.

„Sok a tempós kombináció, némelyik gyorsabb a többinél is. Nagyon precíznek kell lenni a bejáratuknál" – jelentette ki a Mercedes tesztpilótája, Esteban Gutiérrez.

A kanyarok mindegyikének van rendes neve, ismerkedjünk meg velük. A kör a San Donato hajtűvel indul, amit a Loco és a Roggio Secco követ. „A balost kicsit feláldozzuk, hogy a jobbost minél gyorsabban vegyük be" – mondta Charles Leclerc, aki hozzátette, hogy néhol kerüli a kerékvetőket, hogy azok ne zökkentsék ki az autót. Aztán a Materassi, a Borgo San Lorenzo jön, majd a Casanova és a Savelli vezet a 8-as és 9-es számú Arrabiata 1 és 2-höz, melyek mindegyikét vélhetően padlógázzal fognak bevenni az F1-es kocsik. A Scarperia és a Palagio, majd a Correntaio visszafordító jön, innen a Biondetti sikán vezet a Bucine nevű utolsó fordulóhoz.

Mugello alaprajza Forrás: Mercedes

Leclerc a két visszafordító nehézségeiről azt mondta, a Correntaio „cseles, mert lejt, és könnyen blokkol a jobb első kerék", míg a Bucine kanyarhoz felhevült gumikkal érkeznek meg, ezért a tapadással lehetnek gondok.

Az aszfalt meglehetősen buckás, a futómű beállításánál erre oda kell figyelni, és a keltett vibráció potenciálisan ártalmas következményeire is.

A Mercedesnek ezzel volt már idén gondja, míg a Red Bull vezetését azért nehezítheti meg, mert az autójuk nagyon szeszélyesen tud viselkedni, és az aerodinamikát könnyen megbolygathatják a felület egyenetlenségei. Reméljük, ezúttal elmaradnak a nagyobb balesetek, amelyekből az elmúlt két futamon volt részünk.

Nem várható előzésdömping

A látványos körítés azonban nem mindig jár együtt látványos versenyekkel (lásd például a Yas Marinát Abu-Dzabiban), és sok előzésre nem számítunk, több okból kifolyólag sem. A pálya szűk, de nagyobb baj, hogy a célegyenesben a rávezető és a lezáró kanyar kialakítása sem optimális hozzá.

Egy valódi kör Mugellóban F1-es Ferrarival

A nyújtott balosban a turbulencia miatt igencsak nehéz közel maradni az üldözőnek az üldözötthöz, és az első kanyar is relatíve gyors, Gutiérrez szerint 4-es fokozatban veszik. A fékeket gyártó Brembo úgy kalkulál, körülbelül 330 km/h-ról 150-re.kell lassítani „Későn és mélyen fogunk fékezni, mert elég hosszú az íve – ezt már Daniel Ricciardo mondja. – Nehéz lesz mélyről bevetődni, de ez a kihívás. A hosszú és gyors utolsó kanyarban remélhetőleg több ívből választhatunk, hogy közel maradjunk az előttünk lévőhöz."

Gumiból a három legkeményebb áll a kínálatban, amelyek az első silverstone-i és a barcelonai futamon kaptak szerepet.

– jelentette ki Ciaron Pilbeam, a Renault vezető versenymérnöke. A Pirelli a legmagasabb értéket adta a gumiterhelés szempontjából Mugellónak, az aszfalt érdességét pedig a második legmagasabb kategóriába sorolta.

Daniel Ricciardo a 2012-es teszten a Toro Rosso (ma nevén: Alpha Tauri) színeiben Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Andrew Hone

Az abroncsoknak összesen 59 kört kell kibírniuk, ennyi a táv. A Mercedesnél azt írták, a burkolat és az oldalterhelés feltételei alapján leginkább Szuzukából lehet kiindulni a tervezésnél. A gumik szempontjából fontos még, hogy elég meleg lesz, 25-30 fok közötti hőmérséklet várható a hétvége folyamán. A fékezés és a kigyorsítások kevésbé terhelik meg az autókat.

Ferrari-millennium

Különleges verseny lesz az első Toszkán Nagydíj abból az apropóból, hogy a naptárba idén ad-hoc bekerült pályák közül az elsőn áll rajthoz ezredik alkalommal a Ferrari, otthon. (Statisztikakedvelőknek: ebben a cikkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy az ezres szám miként értendő és hogy jutottak el idáig.) A millenium azonban nem ígér sok jót a Ferrarinak, a százas évfordulók eleve nem sok szerencsét hoztak nekik – egyetlen győzelem a mérleg –, és hát az idei autójuk sem egy világverő konstrukció.

„Remélem, hogy Mugellóban kicsit jobb helyre jutunk, de ez nem jelenti azt, hogy a dobogóért küzdhetünk majd" – nyilatkozta Vettel a monzai versenyt követően. A Ferrari a 2009-es szezon eleje óta először nullázott zsinórban kétszer. A csapat egyébként új köntösbe öltözteti autóját,

sötétebb árnyalatra festik,

olyanra, mint amiben 1950-ben versenyeztek.

Íme a különleges festés Forrás: Colombo Images S.R.L.

Már a Renault is megelőzte őket a tabellán, amelynek versenyzője, Ricciardo azt nyilatkozta az áttörés kulcsáról, hogy vélhetően nem csak a sok motorerőt kívánó Spában és Monzában értékes. „Úgy vélem, nagy leszorítóerővel is működni fog. Nem egy kifejezetten alacsony leszorítóerőhöz passzoló dologról van szó – mondta. – Csak rá kell jönnünk, hogy működik jól sok leszorítóerővel."

Új fejezet kezdődik közben a harmadik legtöbb (740) futamot számláló istállónál, a Williamsnél: már nem az alapító Frank és lánya Claire irányítja a csapatot, hanem a Dorilton Capital, új ember kezébe kerül a karmesteri pálca.

És a végére egy érdekesség a listavezető Lewis Hamiltonról: a monzai büntetésével már 8 büntetőpontnál tart, és ha a következő versenyeken összegyűjt még 4-et, eltiltják egy futamról. A szokottnál óvatosabbnak kell lennie a közeljövőben a necces manőverek terén.

A Toszkán Nagydíj programja

  • 1. edzés: péntek 11:00-12:30
  • 2. edzés: péntek 15:00-16:30
  • 3. edzés: szombat 12:00-13:00
  • időmérő: szombat 15:00-
  • verseny: vasárnap 15:10-