A Mercedes tagadja, hogy Bottast visszatartották Hamilton támadásától

Forma-1, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes, Belga Nagydíj
SPA, BELGIUM - AUGUST 30: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 during the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 30, 2020 in Spa, Belgium. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas szerint fogalma sem volt arról, hogy a Belga Nagydíjat megnyerő Lewis Hamilton ellen nem használhatta az előzést elősegítő motorüzemmódot, de főnökük szerint megállapodtak erről.

Nem sok alkalom adódott a Belga Nagydíj során, amikor Lewis Hamiltonnak tartania kellett csapattársától, a 2. helyen autózó Valtteri Bottastól, a televíziós közvetítésben viszont lehetett hallani egy rádióüzenetet, amelyben Bottas mérnöke emlékeztette a pilótát arra, hogy a csapaton belüli megállapodás szerint egymás ellen nem vetik be a támadásra használt motorüzemmódot.

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A finn pilóta azt felelte, hogy ő nem emlékszik ilyesmire, de végül engedelmeskedett, és a futam utáni sajtótájékoztatón is azt mondta, „fogalma sem volt” arról, hogy ilyen egyezséget kötöttek. „Lehet, hogy mondták, de nem rémlik” – nyilatkozta. Főnöke,

Toto Wolff azonban a Mercedes online sajtóbeszélgetésén tisztázta a helyzetet, és leszögezte, nincs csapatutasítás.

„Szabadon versenyezhetnek, megengedtük nekik – jelentette ki. – Délelőtt megbeszéltük és megállapodtunk, hogy csak korlátozott számban használhatjuk az előzést [elősegítő üzemmódot], ezért egymás ellen nem próbáljuk alkalmazni, legalábbis az utolsót nem, mert mindig fennáll a kockázat, hogy Max [Verstappen] vagy bármely más autó ellen szükség lesz rá.”

„Erre utaltunk [a rádión], talán félreértés volt Valtteri és néhány munkatársunk között, ezért is emlékeztettük erre” – foglalta össze a helyzetet a csapatfőnök.

Bottas lépéshátrányban volt Hamiltonnal szemben, mert a brit pilóta ismét a pole pozícióból indulhatott

és a rajtnál, valamint a biztonsági autó távozása után is megtartotta a vezetést, így a turbulens levegőben autózva Bottasnak nem volt érdemi esélye, hogy támadási helyzetbe kerüljön. Elismerte, az időmérőn nehezen tartotta a lépést Hamiltonnal.

Bottas számára kihívás, hogy Hamilton fokozta a tempót az időmérőkön Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Ennek persze mindig sok részlet az oka, a kivezető körök, a gumik felmelegítése a tökéletes működési tartományba elöl és hátul, a beállítások vagy a vezetési stílus. Amikor egy kör számít, akkor Lewis nagyon következetes, nem követ el hibákat az időmérőn. Ha megnézzük az eredményeket, eddig ő vezet az idei időmérőkön, ami igazából nagyon felbosszant, de próbálkozom, és elvezem a kihívást. Alig várom már a következő időmérőt.”