Vágólapra másolva!
A hétvégi Belga Nagydíjtól visszatérnek a jól megszokott motorhome-ok a Forma-1-be, de a biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Ezzel együtt vannak, akik szerint véglegesen meg kellene válni az évek óta bevett megoldástól.

A koronavírus-járvány egyik hozadéka, hogy a csapatok eddig nem a szokásos motorhome-okban szállásolták el magukat az adott hétvégére, hanem konténereket építettek nekik. Ennek célja a biztonság mellett a költségcsökkentés, illetve az utazó személyzet számának redukálása volt. Az idei szezon első hat hétvégéje ilyen módon zajlott, ám ennek a Belga Nagydíjtól vége lesz.

Az eddigi hat futamon a motorhome-okat konténerek váltották fe Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Az Auto Motor und Sport azt írja, hogy a spái hétvégén visszatér az európai futamokon jól bejáratott megoldás, és a csapatok ismét fel fogják építeni a motorhome-okat. Ennek oka, hogy az istállók rájöttek, hogy a konténerek és az egyéb helységek bérlésének, valamint a külső ellátásnak magasabb az összköltsége, mint a motorhome felállításának és az önellátásnak.

Mindezek ellenére a Forma-1 még nem tér vissza a normális kerékvágásba, hiszen az istállóknak továbbra is szigorúan egymástól elkülönítve kell működniük, valamint vendégek fogadása sem jöhet még szóba.

Ennek megfelelően a motorhome-okban kizárólag a csapattagok és újságírók tartózkodhatnak.

Emiatt vannak istállók, amelyek nem a lehető legnagyobb motorhome-ot építik fel. Ilyen például a Mercedes, ami a téli teszteken látott épülethez hasonló létesítményt fog használni. Mindenesetre a csapatoknak sok munkájuk lesz ezen a téren, hiszen a versenynaptár továbbra is igencsak sűrű marad.

Ezzel együtt vannak olyan hangok, amelyek szerint a motorhome-ok már elavultak, és a csapatoknak meg kellene szabadulniuk ezektől a mozgatható épületektől. Joe Saward F1-es szakíró a blogján azt írja, hogy az F1-es mezőny általában körülbelül 350 kamiont utaztatott versenyről versenyre, de idén ez a szám 100-ra csökkent.

Vannak, akik szerint a motorhome-ok már elavulttá váltak Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az újságíró szerint a jövőben elképzelhető, hogy az egyre több futam miatt rendszeressé válnak a tripla hétvégék. Annak érdekében, hogy mindez az istállók számára minél kevésbé legyen megterhelő, a pályáknak megfelelő felszereltséggel kellene rendelkezniük, amit a csapatok a hétvége idejére kibérelhetnek. Ez pedig olcsóbb és hatékonyabb lenne, mint a motorhome felépítése és lebontása, nem mellesleg pedig a tengerentúli versenyeken már korábban is bebizonyosodott, hogy utóbbi nem létfontosságú.