Schumacher a kivétel a Ferrarinál, nem norma, véli a volt Mercedes-főnök

Forma-1, Michael Schumacher, David Coulthard, Scuderia Ferrari, McLaren-Mercedes, USA Nagydíj, 2000
German Formula One driver Michael Schumacher, of team Ferrari (R), races for position with British driver David Coulthard, of team McLaren, at the US Grand Prix, 24 September 2000, at the Indianapolis Motor Speedway. Schumacher went on to win the race. Coulthard finished fifth AFP PHOTO Jeff KOWALSKY (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari számlájára írja Sebastian Vettel pályafutásának hanyatlását Norbert Haug, a Mercedes-Benz Motorsport korábbi igazgatója. A német szakember szerint honfitársának javulnia kell az F1-ben maradás érdekében.

Lewis Hamilton és a Mercedes sikerének titka, valamint Sebastian Vettel hanyatlásának kulcsa napjaink Forma-1-ének meghatározó kérdése. Miközben a brit pilóta és csapata Michael Schumacher rekordjaira tör, a Ferrari bukdácsol és az olaszok helyett a német kézben lévő brit istálló idézi meg a 2000-es évek eddig páratlan sikersorozatát.

Schumacher a McLarent is legyőzve írta a Ferrari történetének legszebb oldalait Forrás: AFP/Jeff Kowalsky

A Ferrari egyik legkomolyabb ellenfele akkor is a Mercedes volt, még a McLaren gyári partnereként, a csillagos márka sportprogramját Toto Wolff elődje, Norbert Haug irányította. A német szakember szerint elsősorban a maranellói istálló számlájára írható, hogy a Schumacher-korszak óta lényegében semmit sem nyertek.

„A Mercedes tökéletes feltételeket teremtett Lewis Hamilton győzelmeihez és világbajnoki címeihez, a Ferrari viszont ezt nem tudta megtenni Sebastian Vettel számára – mondta Haug az Auto Bildnek. – Az idősebbek még emlékeznek, hogy a Ferrari utoljára 2007-ben nyert világbajnoki címet, és ha nem lettünk volna olyan hülyék, hogy nem hívjuk ki időben Lewis Hamiltont a bokszba a Kínai Nagydíjon, akkor

Haug testközelből látta, hogy korábbi protezsáltjuk, Michael Schumacher 2000 és 2004 között legyőzhetetlen volt a Ferrarival, és a 2005-ös kisiklás után is 2006-ban újra harcban volt a világbajnoki címért. A történelem távlatában viszont úgy gondolja, ez inkább a kivétel, és nem a norma a Ferrari számára.

Vettel beszélget Hauggal a Mercedes korábbi csúcsvezetői, Dieter Zetsche és Thomas Weber társaságában Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Peter J Fox

„A 2007-es győzelem előtt Michael Schumacher zsinórban öt bajnoki címet nyert 2000 és 2004 között, előtte viszont 21 évig, Jody Scheckter 1979-es győzelme óta semmit.

Imádom és elismerem a Ferrarit, de a szeretet és a tisztelet nem törölheti el a tényeket.”

A német szakember elárulta, egyeztetett Sebastian Vettellel, amikor még a tehetséges pilóta a Toro Rossót erősítette, de a Hamilton-Vettel szupercsapat végül nem állt össze. Haug ezt nem tartotta kirívónak, szerinte az F1-ben mindenki tárgyal mindenkivel. Kijelentette,

honfitársának gyorsulnia kell, ha nem akar kiszorulni a mezőnyből.

„Sebastiannak meg kell mutatnia, hogy féken tudja tartani a gyors és tehetséges csapattársát, Charles Leclerc-t vagy legalábbis tartja vele a lépést. A Forma-1-ben másodosztályú jelöltek lesznek azok, akiket rendszeresen lehagy a csapattársuk. Ez nem az én véleményem, hanem ennek az iparágnak a törvényszerűsége.”