Vágólapra másolva!
Az FIA elnöke, Jean Todt is ellátogatott az Indianapolis 500-ra, amit először rendeznek meg azóta, hogy a legendás Roger Penske átvette a pálya és az IndyCar irányítását. Penske korábban beszélt arról, hogy szeretné újra fogadni az F1-et, ezt Todt is támogatná.

A koronavírus miatt a megszokott, májusi időpont helyett augusztus 23-án rendezik meg a legendás Indianapolis 500-at, a gyorsasági autósport egyik legkiemelkedőbb futamát. Ez az Indianapolis Motor Speedway legfontosabb eseménye az évben, de a pálya új tulajdonosa, Roger Penske szeretné, ha további nagyszabású rendezvényeket is tarthatnának.

Vasárnap rendezik meg az Indy 500-at, vajon az F1 is visszatér valamikor? Forrás: Walt Kuhn

Az autósport egyik fővárosának tartott helyszín 2000 és 2007 között F1-es nagydíjat is rendezett, de

az eleinte hatalmas érdeklődés évről évre mérséklődött,

ebben a 2005-ös gumibotránynak is nagy szerepe volt. 2012 óta az austini Circuit of the Americas pályáé az USA Nagydíj, de Penske már korábban is emlegette, hogy visszacsábítaná az F1-et.

Arról egyelőre nem tudni, hogy zajlottak-e már komoly tárgyalások a szintén amerikai Liberty Mediával, de jelzésértékű, hogy Penske meghívására ellátogatott az Indy 500-ra Jean Todt, az FIA elnöke is, aki az Autosport kérdésére méltatta a pálya infrastruktúráját.

„A versenynaptár összeállítása a kereskedelmi jogok birtokosának hatásköre, de világos, hogy Indianapolis minden összetevővel és létesítménnyel rendelkezik, ami a Forma-1-hez szükséges – nyilatkozta Todt. –

Nagyon rövid idő alatt fejlődés történt, Roger már eddig is sokat elért az egyébként is meggyőző infrastruktúrával.”

Az első indianapolisi USA Nagydíjat Michael Schumacher nyerte meg 2000-ben a Ferrarival, amelynek csapatfőnöke Todt volt, a futamot a pálya korábbi elnöke, Tony George intette le Forrás: AFP/Peter Jones

Indianapolis státusza megkérdőjelezhetetlen a világ autósportjában, a pályát azonban sokszor bírálták azért, mert az eredeti oválpálya belsejében kialakított aszfaltcsík vonalvezetése unalmas volt. Azóta módosítottak rajta, így viszont a nyomvonal nem tartalmaz döntött kanyart, ami a helyszín védjegye, így feltehetőleg újabb változtatásra lenne szükség.

„Indianapolis az amerikai versenyzés Szilícium-völgye – erősítette meg Todt. – Ezért természetesen nagyon jót tenne a Forma-1-nek, ha a bizottság javasolná egy indianapolisi verseny megrendezését.”