Vágólapra másolva!
Az F1-es csapatok megállapodtak, hogy nem tesztelnek az idei szezon során megjelenő új pályákon, akkor sem, ha kétéves autókkal ezt megengednék a szabályok. A Mercedes egyetért a döntéssel.

Hamarosan két olyan pályára is ellátogat az F1-es világbajnokság mezőnye, amelyen korábban sohasem rendeztek nagydíjat, és olyan helyszínek is visszatérnek a programba, ahol napjaink versenyzőgenerációjából sokan még nem jártak. Mugello és Portimao a két teljesen új helyszín, de különösen értékes a tapasztalat Imola esetében is, mert csupán kétnapos lesz a hétvége.

Kétéves autóval lehetne tesztelni, de a csapatok inkább lemondanak erről Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A Forma-1 szabályai tiltják a szezonközi tesztelést, de azt megengedik, hogy kétéves autót futtassanak a csapatok vagy maximum 100 km erejéig filmforgatást tartsanak. Ezeket többen ki is használták az Osztrák Nagydíj előtt, hogy gyakorolják a biztonsági protokollokat és a pilóták felvehessék a ritmust, a Ferrari pont Mugellót választotta helyszínként.

Erre a továbbiakban nem lesz lehetőség, mert a csapatok megállapodtak, a költségcsökkentés érdekében vállalják, hogy nem mennek tesztelni az új helyszínekre, pedig az Autosport információja szerint a Red Bull két istállója, a Renault és a Mercedes is arra készült, hogy ellátogat Portugáliába, utóbbit Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is megerősítette.

– nyilatkozta a Spanyol Nagydíj során a csapat online sajtóbeszélgetésén. – Mindannyian költségcsökkentésre törekszünk, mert jelentősen kisebb lesz az a pénzalap, amiből a csapatokat jutalmazzák. E tekintetében senki sem jut előnyhöz, ha nem tesztelünk, és ez a helyes.”

A régi autókkal futott tesztek manapság már nem sokat segítenek Forrás: AFP/Francisco Leong

A csapatok többsége 2009-ben járt Portimaóban tesztelés és autóbemutatás céljából, a Mercedes pedig hibrid autót is elvitt az algarve-i pályára, de Wolff szerint a George Russell-lel és Nicholas Latifivel szerzett tapasztalataik manapság már nem relevánsak, és a pályát szeptemberben egyébként is újraaszfaltozzák.

„Elég sok alkalommal voltunk Portugáliában, de nem hiszem, hogy bármilyen teljesítményre vonatkozó információhoz lehet jutni olyan autóval, ami már akkor is kétéves volt. Nem is tudom, talán 2016-os autóval teszteltünk. Ebből semmit sem lehet leszűrni.”

A Ferrari Mugellóban gyakorolt, amikor még lehetett Forrás: Ferrari

A Ferrari mellett az Alpha Tauri is az egyik „új” helyszínen tesztelt a szezonkezdet előtt, és a szaklap úgy tudja, legalább az egyik nagyobb csapat érdeklődött afelől, hogy ha nem is F1-es, de más kategóriájú autóval lehet-e gyakorolni az olaszországi pályán. A McLaren az F3-as Carlin-csapattal dolgozott Silverstone-ban a szezonkezdet előtt.