Vágólapra másolva!
Alex Albon és Danyiil Kvjat sem úgy teljesít az idén, ahogy a Red Bull várja tőlük, egyelőre azonban egyikük lecserélése sincs napirenden. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később sem lesz.

Nem áll távol a Red Bulltól az év közbeni versenyzőcsere, az utóbbi években többször is láthattuk, hogy az anyacsapat vagy a Toro Rosso (az idei évtől Alpha Tauri) nem azzal a két versenyzővel fejezte be a szezont, amelyikkel elkezdte. Az idén két pilóta, a Red Bullban Max Verstappen mellett alulteljesítő Alex Albon, valamint a Pierre Gaslytól elmaradó Danyiil Kvjat érezheti kényelmetlenül magát, noha a bikások tanácsadója szerint egyelőre egyiküknek sem kell a kirúgástól tartania.

Albon egyelőre élvezi a Red Bull bizalmát, de javulnia kell Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Miközben Verstappen az első hat futamból ötször (amikor csak célba ért) a dobogón végzett, és Lewis Hamilton mögött második a pontversenyben, addig Albon 55 ponttal lemaradva tőle csak a hatodik helyen áll. Elsősorban pedig nem a versenyeken kellene javulnia, hanem az időmérőkön, ott eddig ugyanis még csapattársa közelébe sem tudott kerülni. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke átérzi pilótája helyzetét és kiáll mellette.

– mondta az F1 Nation podcastban. – Alex még mindig nagyon tapasztalatlan, mindössze pár futam telt el a második idényéből. Látszik benne a potenciál, a versenytempója nagyon erős, és szerintem csak idő kérdése, hogy minden összeálljon neki."

Horner szerint is az egykörös tempón kell javítania a thai-brit pilótának, aki egyelőre nem tud megbirkózni a kiszámíthatatlanul viselkedő idei Red Bull-lal. „Egy körön egy kicsit trükkös vezetni az autónkat, szerintem bizonyos területeken bizonytalan, és

Szerintem ahogy fejlesztjük az autót, javulni fog a helyzete és az időmérős teljesítménye" – mondta Horner, majd hozzátette, hogy Albon érzékenyebb az autó viselkedésére és többet is agyal azon, hogy miként fejlődhetne, mint az ösztönösebben vezető Verstappen.

Albonnak gondot okoz a kiszámíthatatlan RB16-os Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Alejandro Garcia

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Speedweeknek adott interjújában kitért Albonra is, akinek felejthető barcelonai futamát inkább versenymérnöke, Simon Rennie nyakába varrta,

majd kijelentette, hogy Albon továbbra is élvezi a bizalmát.

„Alex nem teljesített jól Spanyolországban, de ez nem az ő hibája volt. Ez volt az eddigi legrosszabb versenye, de amíg fejlődik, addig nem téma a leváltása."

Kvjat alatt inogna az ülés?

Az Alpha Tauri orosz pilótája, Dannyil Kvjat is elmarad csapattársától az idén, hiszen míg neki két tizedik helyezés eddig a legjobbja, addig Pierre Gasly két hetedik és egy kilencedik helyet is felmutathat. „Danyiil nem hozza az eredményeket, amiket várunk tőle, de még a szezon felénél sem tartunk. Tudom, hogy Lucas Auert pletykálják a helyére, de ő nincs rajta a listámon" – jelentette ki Marco a jelenleg a DTM-ben versenyző 25 éves osztrákról.

Az osztrák tanácsadó ugyanakkor említett pár nevet, akiknek jövőre lehet esélye egy Forma-1-es ülésre. „Vannak, akik megkaphatják a lehetőséget. Cunoda Juki a Forma-2-ből és Liam Lawson a Forma-3-ból remek pozícióban van ahhoz, hogy megszerezze a superlicenc-et, de nem áll szándékunkban lecserélni Kvjatot."

Albonhoz hasonlóan Kvjatnak is javulnia kell Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Legalábbis egyelőre, Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke ugyanis biztos benne, hogy a japán pilóta előbb-utóbb bemutatkozhat a csapatában. „Először is a Red Bull és a Honda azért támogatja Cunodát, mert fantasztikus pilóta. Nagyon tehetséges, jók a képességei, amit tavaly a Forma-3-ban és az idén a Forma-2-ben is megmutat. Emlékszem az ausztriai esős futamra, amelyen vezetett, de a rádió hibája miatt túl későn hívták be kerékcserére, de így is második lett. Aztán Silverstone-ban nyerni is tudott.

Cunoda 83 pontjával jelenleg a negyedik helyen áll a Forma-2-ben. A 20 esztendős japán tisztában van vele, hogy a Honda támogatása ellenére pusztán a nemzetisége miatt nem fog ülést kapni az Alpha Tauriban, úgyhogy az idén bizonyítania kell.

Cunoda jövőre az Alpha Tauriba pályázik Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Természetesen győzelmekre van szükségem. Már így is elég sok pontot veszítettem a szezon elején. A legfontosabb, hogy egyenletes teljesítményt nyújtsak, de ez még nincs meg. Sok győzelmet várok a folytatásban hogy sok pontot szerezzek, és így remélhetőleg ülést kapok 2021-ben az Alpha Taurinál."