Vágólapra másolva!
A Forma-2 barcelonai főversenyén Sean Gelael csigolyatörést szenvedett, miután balszerencsés módon ment át egy hurkán. Az FIA versenyigazgatója szerint azonban semmi probléma nincs a rázókövekkel.

Furcsa incidenssel ért véget az F1-es Spanyol Nagydíj betétprogramjaként szereplő Forma-2 szombati főfutama, Sean Gelael, a DAMS pilótája ugyanis az utolsó kör harmadik szektorában leparkolta a látszólag sértetlen autóját a sikán előtti bukótérben, és nem tudott önerőből kiszállni.

Gelael mindenkit megnyugtatott, hogy jól van

Az indonéz versenyzőt kórházba szállították, ahol megállapították, hogy eltört a 4-es csigolyája, de még aznap kiengedték, és várhatóan teljesen fel fog épülni.

Mint kiderült, a Jack Aitken elleni csata közben Gelael áthajtott egy hurkán, ami megdobta a kocsit, és a 23 éves pilóta olyan szerencsétlenül landolt, hogy belesérült, és már a célig sem tudott elgurulni. Michael Masi, az FIA versenyigazgatója azonban a történtek ellenére nem talál kivetnivalót a barcelonai rázókövekben.

– idézi a Motorsport Week. – A biztonság olyasmi, amit folyamatosan vizsgálunk, többek között a pályák tervezésének szempontjából. Ahogyan mindig, a biztonsági részleggel közösen most is alaposan kivizsgáljuk az esetet. Összegyűjtjük a [rendelkezésre álló] felvételeket és adatokat, és ha szükség van módosításokra, akkor elvégezzük azokat.”

Az utóbbi időszakban nem ez az első komoly sérülés, amit a rázókő okoz. Az F3-asok tavalyi monzai főversenyén Alex Peroni szintén keresztülhajtott egy hurkán, és egy látványos repülés után ugyancsak csigolyatörést szenvedett, de azóta visszatért a mezőnybe.

Ahogyan akkor is, úgy az FIA ezúttal is a protokoll szerint járt el.

„Minden hétvége után megvizsgálom a pályát, és jelentést teszek annak állapotáról, benne a következő évre vonatkozó ajánlásokkal – magyarázta Masi. – Szezonról szezonra vannak változások, melyek közül néhány a közvetítésben mutatott ábrákon is látszik, de kifejezetten a biztonságra törekvő módosítások is találhatóak. Utóbbit ugyanis soha nem lehet eléggé fejleszteni.”

Az FIA szerint teljesen biztonságosak a barcelonai rázókövek Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Ami a következő futamot, azaz a Belga Nagydíjat illeti, Spa a múlt hétvégén a sportautó-világbajnokságnak adott otthont. Ennek következtében az augusztus végén esedékes futamig el kell végezni néhány változtatást, de ezt leszámítva „semmi említésre méltó” nem történt a tavalyi eseményhez képest.