A McLaren 2025-ig biztosan az F1-es mezőny tagja marad

Forma-1, McLaren gyár, McLaren logo
WOKING, ENGLAND - MAY 27: A general view of the Mclaren F1 Racing team headquarters on May 27, 2020 in Woking, United Kingdom. The British government continues to ease the coronavirus lockdown by announcing schools will open to reception year pupils plus years one and six from June 1st. Open-air markets and car showrooms can also open from the same date. (Photo by Marc Atkins/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 csapatai közül elsőként a McLaren jelentette be, hogy aláírta a Forma-1 következő öt évre szóló kereskedelmi szerződését. Zak Brown, a csapat vezérigazgatója szerint az új megállapodással minden érintett jól jár.

A McLaren F1-es csapata közleményben tudatta, hogy aláírta az új Concorde-egyezményt, ami 2021-től szabályozza a Forma-1 kereskedelmi viszonyait, és 2025-ig biztosan marad a sportágban. A tíz istálló közül a wokingiak voltak az elsők, akik mindezt nyilvánosságra hozták, ráadásul ezért még bónuszt is kapnak, mivel az augusztus 18-i előzetes határidőig aláírták az egyezményt.

A McLaren az első csapat, amelyik aláírta a szerződést Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Nem sokkal korábban még akadtak problémák a szerződés részleteivel, és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a 70. Évforduló Nagydíjának hétvégéjén ki is jelentette, hogy abban a formában a brackley-iek nem fogják aláírni. Ezek után nem is volt meglepő, hogy a Liberty Media augusztus 12-éről 18-ára halasztotta az előzetes határidőt. A végleges határidő továbbra is a hónap utolsó napja.

A McLaren 1966 óta a Forma-1 mezőnyének tagja, 1969-től napjainkig pedig csupán két nagydíjhétvégét hagyott ki a csapat. Az évek során a wokingiak 12 egyéni, valamint 8 konstruktőri világbajnoki címet szereztek, miközben a 873 versenyükből 183-at megnyertek.

„A szerződéssel a Forma-1 újabb lépést tett a fenntartható jövő felé – olvashatóak Zak Brownnak, a McLaren Racing vezérigazgatójának a szavai. –

Az amerikai üzletember kijelentette, a bevételek igazságosabb elosztása mindenkinek jó, az egyszerűbb és átláthatóbb vezetés pedig a sportág érdekeit helyezi előtérbe. Hozzátette, hogy a megállapodás hosszútávon összességében erősebbé teszi az F1 konstruktőreit.

Zak Brown szerint a szerződés aláírásával hosszútávon mindenki jól jár Forrás: 2020 Pool/Motorsport Images/Andy Hone

„Az új szerződés azon a remek munkán alapszik, amit az F1, az FIA és az istállók az utóbbi hónapokban elvégeztek a jövő pénzügyi, technikai és sportszabályzatának megalkotásával. Mindenkinek kompromisszumokat kellett kötnie a jobb végeredmény érdekében, ami egy kompetitívebb, izgalmasabb és jövedelmezőbb Forma-1 lesz a következő generációk számára, ez pedig a részvevők és a rajongók számára is egészségesebb működést jelent.”