Vágólapra másolva!
Az Alfa Romeo csapatfőnöke megerősítette, hogy beszélt Nico Hülkenberggel az esetleges jövő évi szerződésről. A Haast irányító kollégája szintén nem zárkózott el a német pilóta alkalmazásának lehetőségtől, azt azonban mindketten hangsúlyozták, hogy jelenleg nem a pilótakérdés a legfontosabb számukra.

A két silverstone-i hétvégén Nico Hülkenberg helyettesítette a koronavírusos Sergio Pérezt a Racing Pointnál. A Brit Nagydíjon végül motorhiba miatt nem tudott elindulni, de A 70. Évforduló Nagydíján a 3. pozícióból rajtolhatott, és szinte végig csapattársa, Lance Stroll előtt autózott. Végül mögötte ért célba, mivel a gumik hólyagosodása miatt eggyel többször kellett kereket cserélnie. Szereplése akár a visszautat is jelentheti számára a Forma-1-be, mindez azonban többek között Kimi Räikkönenen is múlik.

Hülkenberg jól szállt be Pérez helyére Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Hülkenberg jó teljesítménye láttán felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a Forma-1-ben lenne a helye, és maga az érintett is megerősítette, hogy kapcsolatban áll néhány csapattal. Ez alapján azt lehetett valószínűsíteni, hogy az Alfa Romeóról és a Haasról lehet szó, és előbbit a német pilóta is elismerte, amikor kijelentette, beszélt Frédéric Vasseurrel, a hinwili istálló csapatfőnökével.

A francia szakember ugyancsak elárulta, hogy kapcsolatban áll az általa egyébként korábbról jól ismert versenyzővel, akit a Forma-1 egyik legnagyobb tehetségének, a közvélemény által pedig alulértékeltnek tart. Ugyanakkor a döntés vélhetően nem a közeljövőben fog megszületni.

„Egyelőre korai még a pilótákról beszélni – nyilatkozta a Beyond the Grid elnevezésű podcastban. – Előbb konzultálnom kell a tulajdonosokkal, valamint tudnom kell, hogy Kimi [Räikkönen] mit akar csinálni. Jelenleg nem vagyunk annyira versenyképesek, mint amennyire reméltük, szóval jobb autóra van szükségünk, ami vonzóbb lehet egy pilóta számára.”

Ami Räikkönent illeti, a finn pilóta 2018 végén kétéves szerződést kötött a csapattal, ami idén jár le. Tekintve, hogy októberben már a 41. születésnapját fogja ünnepelni, könnyen lehet, hogy ez az utolsó szezonja, visszavonulása pedig akár Hülkenberg előtt is megnyithatja a kapukat.

A 32 éves versenyző számára a Haas jelenti a másik reális opciót. Kollégájához hasonlóan azonban Günther Steiner is leszögezte, hogy momentán nem a jövő évi felállás jelent prioritást, hanem többek között a Concorde-egyezmény aláírása. Ugyanakkor az amerikai istálló csapatfőnöke sem tagadta a Hülkenbergről szóló pletykákat.

Räikkönen visszavonulása utat nyithat Hülkenberg számára Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Alejandro Garcia

„Néhányszor beszéltetem vele, jól kijövünk egymással – mondta a német Sky-nak. – Mostanában viszont nem teljesítünk jól, ami az ő szempontjából is fontos lehet: hinne-e [a projektben], megfelelőnek találná-e azt? Ő egy remek pilóta, és egy bizonyos szint felett az ember nem akar olyan csapatban versenyezni, amely még a középmezőnyt sem éri el.”

A korábbi F1-es pilóta Ralf Schumacher úgy véli, honfitársának érdemes kivárnia, főleg annak tudatában, hogy még Sebastian Vettel jövője is kérdéses.

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse szerint amennyiben a Ferrari versenyzője a visszavonulás mellett dönt, akkor Hülkenberg akár erősebb csapatban is kiköthet. „Ha Sebastian meghátrál, akkor Hülkenberg jobb ülést is kaphat, mint például a Racing Pointét vagy az Alpha Tauriét.”