A közösségi médiában védte meg pilótáját a rajongóktól a Mercedes

Forma-1, A 70. Évforduló Nagydíja, Valtteri Bottas, Mercedes
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 08: Pole position qualifier Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP celebrates in parc ferme during qualifying for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 08, 2020 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miután a Mercedes korábbi csapatfőnöke elárulta, hogy ha Lewis Hamilton 2012-ben nemet mondott volna nekik, akkor Nico Hülkenberget szerződtették volna a helyére, kisebb vita alakult ki a Twitteren, melynek során a Mercedes megvédte a hatszoros világbajnok jelenlegi csapattársát, Valtteri Bottast.

Nico Hülkenberg silverstone-i beugrása összességében jobban sikerült a vártnál. A német pilóta főleg a második hétvégéjén brillírozott (az elsőn műszaki hiba miatt elrajtolni sem tudott a versenyen), hiszen az időmérőn elért 3. hely után csupán azért végzett csapattársa, Lance Stroll mögött, mert a gumik hólyagosodása miatt eggyel több bokszkiállásra kényszerült.

A 32 éves versenyző szereplésére Ross Brawn is kitért az F1.com-on megjelenő szokásos rovatában. A Brawn GP és a Mercedes egykori csapatfőnöke méltatta Hülkenberg teljesítményét, majd elárulta, hogy 8 évvel ezelőtt a "bevásárlólistáján" is szerepelt a német pilóta.

Az elmúlt két hétvégén beugró Hülkenberg akár a Mercedesnél is kiköthetett volna Forrás: AFP/Ben Stansall

„Évekkel ezelőtt majdnem leigazoltam, amikor még a Mercedest irányítottam. Ha Lewis [Hamilton] nem csatlakozott volna az istállóhoz, akkor Nico lett volna a következő választásunk. Mindig is nagyon tiszteltem őt versenyzőként, hiszen remek pilótáról van szó, akinek az F1-ben lenne a helye” – írta az F1 sportért felelős igazgatója. Azóta a brit pilóta öt világbajnoki címet nyert, míg Hülkenbergnek továbbra sincsen dobogója a Forma-1-ben.

Brawn kijelentését rengetegen megosztották a közösségi médiában, a Twitteren az egyik ilyen bejegyzés alatt pedig egy felhasználó azt írta, hogy a Mercedes akár most is leigazolhatná a német pilótát a múlt héten szerződést hosszabbító Valtteri Bottas helyett, így legalább olyan pilóta vezetné a mezőny legjobb autóját, aki „el is érne vele valamit”.

A brackley-iek ezt látva azonnal védelmébe vették a csapatot negyedik éve szolgáló finnt.

„Ebben nem értünk egyet, Chris – reagált a hozzászólásra a Mercedes. – 2017-es érkezése óta Valtteri kulcsszerepet tölt be a csapat életében, és több győzelem és pole pozíció is fűződik a nevéhez. 2017 óta Lewison kívül mindenkinél több pontot szerzett, és három konstruktőri világbajnoki cím megszerzéséhez segítette hozzá az istállót.

Ha az elmúlt három szezon eredményeit összeadjuk, akkor Bottas valóban második Hamilton mögött, de ha külön-külön vizsgáljuk az idényeket, akkor látjuk, hogy Sebastian Vettel 2017-ben és 2018-ban is legyőzte őt. Utóbbi évben ráadásul csupán a tabella 5. helyén végzett, 161 ponttal lemaradva csapattársa mögött. Erre a tényre egy másik felhasználó mutatott rá, de a Mercedesnek erre is volt válasza.

A Mercedes a közösségi médiában ritkán látható módon állt ki pilótája mellett Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Valtteri nem rejtette el csalódottságét a 2018-as szezont illetően. Bakuban és Kínában rendkívül szerencsétlen volt (egy verseny végi defekt, illetve egy szerencsétlen időpontban beküldött biztonsági autó fosztotta meg a győzelemtől - a szerk.), és Oroszországban is nyert volna, ha nem döntünk úgy, hogy megcseréljük az autókat, ami utólag feleslegesnek bizonyult.”

Bottas vezette a 2018-as Azeri Nagydíjat, amikor három körrel a vége előtt defektet kapott

A Mercedes ezután amiatt méltatta Bottast, hogy a valóban csalódást keltő év után sikerült visszaszereznie a magabiztosságát. Mondandóját azzal zárta, hogy könnyű otthonról kritizálni, de a finn pilótának az F1 a szenvedélye, így mindent megtesz a jó szereplés érdekében, ezért a jövőben is meg fogják védeni, ha jogtalan bírálat éri őt az online térben.