Az FIA 2021-től betiltja a teljes autók lemásolását

Forma-1, Lance Stroll, Racing Point, A 70. Évforduló Nagydíja 2020, péntek
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 07: Lance Stroll of Canada driving the (18) Racing Point RP20 Mercedes during practice for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 07, 2020 in Northampton, England. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jövőre már nem lesz szabályos az, amit a Racing Point csinált, nevezetesen egyetlen Forma-1-es csapat sem másolhatja le egy az egyben valamelyik riválisának az autóját. 

Megbüntette az FIA a Racing Pontot azért, mert lemásolta a Mercedes tavalyi autójának hátsó fékhűtőit. A silverstone-i istállótól 15 pontot vontak le, valamint 400 ezer euró befizetésére kötelezték őket. A csapat annak viszont örülhet, hogy a szövetség nem kötelezte őket a kérdéses elem megváltoztatására, így továbbra is használhatják a jelenlegi autójukat.

A nagy kérdés azonban az, hogy mi lesz hosszabb távon, az FIA ugyanis komoly üzenetet fog küldeni a csapatoknak, és 2021-től olyan szabálymódosításokat léptet életbe, amelyek megakadályozzák majd azt, amit a Racing Point csinált, hiszen a rózsaszín kocsikkal nem csak a fékhűtőket másolták le, hanem lényegében a Mercedes teljes tavalyi autóját.

A Racing Point sosem titkolta, hogy a tavalyi Mercedes másolatával versenyez Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Nikolasz Tombazisz, az FIA formaautós bizottságának elnöke ahogy korábban, úgy most is elmondta, hogy a nem listázott alkatrészek lemásolásával semmi probléma nincs, a Racing Point által alkalmazott módszer (a hátsó fékhűtőket kivéve) tehát nem szabálytalan, és szerinte valójában elismerést érdemel, hogy meg tudták valósítani azt.

„Először is, a másolás hosszú ideje része a Forma-1-nek – nyilatkozta a szakember. – Az emberek fényképeket készítenek és néha az alapján dolgoznak és hasonló koncepciókkal állnak elő. Egyes területeken ezek megegyező, vagy közel azonos koncepciók is lehetnek.

Világosan úgy döntöttek, hogy az egész autóra alkalmazzák ezt a filozófiát azzal, hogy paradigmaváltást hajtottak végre. Megszakították a Forma-1-es autó tervezésének utóbbi 40 évben általánosan bevett gyakorlatát. Ezért nem kellene megbüntetni őket, mert eredeti ötlet volt ezt a megközelítést alkalmazni."

Állításuk szerint fényképek alapján dolgoztak Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Will Oliver

Tombazisz ugyanakkor elmondta, hogy a Renault és más csapatok is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy hova vezethet a Racing Point által alkalmazott módszer.

Ezért az FIA úgy döntött, hogy megakadályozza, hogy a jövőben hasonló megoldások szülessenek, és egyes csapatok riválisuk teljes autóját lemásolják.

„Nem gondoljuk, hogy a Forma-1-nek erről kellene szólnia. Nem szeretnénk, hogy jövőre tíz Mercedes-másolat legyen a rajtrácson, és az döntsön, hogy ki mennyire jól hajtotta végre a másolási folyamatot. Nem akarjuk, hogy ez legyen a norma a Forma-1-ben.

Ezek a módosítások meggátolják a csapatokat, hogy kiterjedt fényképeket használjanak más autók teljes részeinek a lemásolására úgy, ahogyan azt a Racing Point tette."

Tombazisz hangsúlyozta, hogy a másolás önmagában továbbra is lehetséges lesz, de szeretnék, ha ez a múltban hasonlókhoz egyes elemekre korlátozódna, és nem koppintana le senki egy az egyben egy másik autót.

A 2022-es autóját már nem másolhatja a Mercedesről a Racing Point Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Hogy pontosan milyen módosításokat fognak tenni a 2021-es sportszabályzatban, az a következő hetekben dőlhet el. Egy biztos: nem lesznek engedékenyek.

– mondta Tombazisz, aki azzal tisztában van, hogy a mostanáig a riválisok autójáról ellesett megoldásokat nem fogják elfelejteni a csapatok, ezért „az elfogadott lesz, hogy bármi is van a 2020-as autóikon, azt nem kell eltörölniük és tiszta lappal kezdeni."

Utóbbi mondat a Racing Point szemszögéből nézve igazán lényeges, ez ugyanis azt jelenti, hogy a 2021-es szezonra nem kell teljesen új autót tervezniük, hanem folytathatják az idei, a változatlan szabályok miatt jövőre is várhatóan erősnek számító kocsival. 2022-től azonban újra a saját útjukat kell majd járniuk.