Norris: Hamilton minden hátralévő idei futamot megnyerhet 2020-ban

Forma-1, Magyar Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Faluvégi Péter
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 19: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 takes the chequered flag during the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 19, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lando Norris kijelentette, Lewis Hamiltonnak megvan az esélye arra, hogy innentől kezdve minden futamot megnyerjen az idei szezonban. A McLaren pilótája azzal indokolta véleményét, hogy honfitársának csapattársa az egyetlen ellenfele, akinél jobb versenyző.

Ugyan az Osztrák Nagydíjon többször is hibázott, így csak 4. lett, azóta viszont Lewis Hamilton megállíthatatlannak tűnik. A hatszoros világbajnok két pole pozíciót, két győzelmet és egy leggyorsabb kört ért el, utóbbi pedig a Stájer Nagydíjon csak azért nem sikerült neki, mert riválisai a futam végén friss gumit kaptak.

Norris szerint van rá esély, hogy innentől csak Hamilton nyerjen futamot Forrás: Getty Images

Jelenleg az is egyértelműnek tűnik, hogy a Mercedesszel egyik csapat sem veheti fel a versenyt, így normál körülmények között a 35 éves pilóta elsőségére csupán csapattársa, Valtteri Bottas jelenthet veszélyt. A második ausztriai és a hungaroringi versenyen viszont ő sem tudta megközelíteni, Lando Norris pedig úgy véli, honfitársa sorozata akár a szezon végéig kitarthat.

– idézi a Press Association. – Jobb versenyző, mint Bottas, és ezt az elmúlt években meg is mutatta. Ha mindketten jól kapják el a rajtot, és csak a tiszta versenytempó számít, akkor Lewisnak óriási esélye van. Ráadásul lényegében csupán egyetlen ellenfele van, aki a csapattársa. úgyhogy ha nem nyeri meg a futamot, akkor valószínűleg a második helyen ér célba.”

Ha Hamilton valóban minden hátralévő versenyt megnyer, akkor a jelenlegi legvalószínűbb versenynaptárral számolva zsinórban 17 győzelme lesz, amivel természetesen minden ehhez kapcsolódó rekordot átírna. Ha „csak” megközelítené ezt a teljesítményt, akkor is megszerezné pályafutása hetedik világbajnoki címét, amivel beérné Michael Schumachert, futamgyőzelmek tekintetében pedig meg is döntené a 91 diadalt számláló csúcsát. A Mercedes pilótáját viszont továbbra sem érdeklik a statisztikák.

– jelentette ki. – Ayrton Senna volt az, akit imádtam, és egy napon olyasmit akartam csinálni, mint ő. Emlékszem, ahogyan Ayrton és Michael karrierjén és sikerein nőttem fel, és én is álmodoztam, mint minden gyerek, de soha nem hittem volna, hogy a 90 győzelmet valaha is elérem. Bolond lettem volna, ha azt gondolom, hogy ennyi futamot nyerhetek, főleg színes bőrűként.”

Hamilton ma már jobban átérzi Schumacher helyzetét Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Clive Mason

Hamilton és a Mercedes hasonló egyeduralmat alakított ki, mint Schumacher a Ferrarival a 2000-es évek elején. A hatszoros világbajnok elárulta, most már sokkal jobban átérzi, hogy a német pilóta min ment keresztül, mint amikor a televízió előtt nézte őt. Az pedig Schumacher nagyszerűségét jelzi, hogy a győzelmek számában még mindig nem érte utol. „Mindez rávilágít az ő kiválóságára és hosszú időn át tartó dominanciájára. Ma már megértem, hogy milyen helyzetben volt, és mekkora nyomás nehezedett rá.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az Auto Motor und Sportnak elmondta, elégedettek a versenyzőpárosukkal. „Mindketten gyorsak. Valtteri készen áll, ha Lewisnak rossz napja van, de egyébként Lewis legyőzhetetlen."