Allison: A Ferrari erőssége egyben a problémáik forrása is

Forma-1, Magyar Nagydíj, szombat, Sebastian Vettel, Ferrari
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 18: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 during final practice for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 18, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari vártnál is gyengébb szezonkezdete után a Mercedes technikai igazgatója érdekes betekintést nyújtott abba, hogy szerinte mi a híres ellenfelük legnagyobb gyengesége.

Csaknem 20 éve dolgozik a Forma-1-ben a Mercedes technikai igazgatója, James Allison, aki brit istállók mellett két etap során nyolc évig a Ferrari munkájában is részt vett, mielőtt 2016 nyarán családi és szakmai okokból elhagyta Maranellót, és újra visszatért hazájába. Allison a Renault-nál, a Ferrarinál és a Mercedesnél is technikai igazgatóként dolgozik, a Scuderiánál a helyét pont a mostani csapatfőnök, Mattia Binotto vette át.

Allison a Mercedeshez szegődött, miután másodszor is elhagyta Maranellót Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Noha Allison már az ellenfelet erősíti, az évek során jól megismerte a Ferrari munkahelyi kultúráját, és elárulta, szép emlékeket őriz pályafutása két fontos szakaszáról, továbbra is vonzódik a márkához, ahol sok barátja is dolgozik. Úgy vélte, a Ferrarinál dolgozni sok szempontból „hamisítatlan öröm”, de ez egyben a nehézségek forrása is.

„Az ország annyira kiáll a csapat mellett, a márka annyira erős, a Ferrari története és öröksége annyira fontos, hogy az nagy erőt ad a munkacsoportnak, de talán a legnagyobb teher is, amit cipelniük kell – mondta a brit szakember. – A nemzet osztozik a Ferrari iránti szeretetben és sikerek adta örömben, de ez nagy nyomást okoz, amikor a dolgok rosszra fordulnak.”

Hasonló érzésről számolt be lapunknak néhány héttel ezelőtt Luca Marmorini, a Ferrari volt motorfőnöke is, és korábban az is kiderült, hogy technikai igazgatóként Ross Brawn megtiltotta, hogy a csapat tagjai a cégen belül hozzáférjenek a lapokhoz, ezzel segítette a dolgozókat, hogy a munkájukra figyeljenek. Allison szerint a Ferrari munkatársaiban a belső késztetés is dolgozik.

„Belül is mindenkiben megvan ez, aki érzi a felelősséget, hogy felnőjön a csapat által korábban mutatott remek teljesítményekhez, és ez szerintem leginkább abban nyilvánul meg, hogy

és vakvágányra jutni ahelyett, hogy megalapoznák az erősségeiket, amelyek aztán évről évre örökíthetők lennének.”

A pályán és azon kívül is előfordulnak kisiklások a Ferrarinál Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„A mennyei magasságok és a nagy mélységek igazi keveréke ez, ami ugyanott gyökerezik, ahol a csapatban rejlő óriási becsvágy is” – összegzett Allison.