Vágólapra másolva!
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felajánlotta Jean Todt FIA-elnöknek és a Forma-1 elnök-vezérigazgatójának, hogy ha a koronavírus-járvány miatt nem tudnak megfelelő számú versenyt lekötni az idén, ősszel visszatérhetnek Magyarországra egy második idei futamra.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója nem ilyen, a zárt kapus rendezés miatt ünnepi hangulatúnak semmiképpen sem nevezhető jubileumi Magyar Nagydíjra készült, de a rendezés szempontjából a jogtulajdonos Liberty Mediával együtt sikerként könyvelték el a Forma-1 35. magyarországi szereplését.

A mezőny minden bizonnyal majd csak 2021-ben tér vissza a mogyoródi dombok közé, habár Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felajánlotta Jean Todt FIA-elnöknek és Chase Carey-nek, az F1 elnök-vezérigazgatójának, hogy amennyiben szükség van rá, Magyarország kész akár már az idén újra fogadni a száguldó cirkuszt.

Ha szükséges, egy második versenynek is otthont tudna adni a Hungaroring az idén Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Nem ilyen 35. évfordulóra készültünk, de sportdiplomáciai és sportszakmai siker, hogy ebben a helyzetben egyáltalán tudtunk versenyt rendezni" - idézi Gyulay Zsolt hétfő reggel, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatát az MTI.

Gyulay beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem voltak egyszerűek az elmúlt hónapok, ezért a Liberty Mediával együtt nagy sikerként könyvelték el, hogy Magyarországra tudott jönni a futam. Mint mondta, nagyon be van biztosítva a verseny: egy 75 oldalas dokumentum rendelkezett arról, milyen előírásokat kell betartani, azaz többek között a távolságtartásról, a maszkhasználatról, illetve a szükséges vizsgálatokról. Utóbbihoz tartozik, hogy

az elmúlt héten 5246 koronavírus-tesztet végzett el a Semmelweis Egyetem, illetve a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által erre megbízott cég a Hungaroring paddockjába belépőkön.

A pályán sem a megszokott rend volt érvényben, csaknem száz konténerre volt szükség a csapattagok és a közreműködő személyzet részére, ezekből alakítottak ki "konténerszigeteket". „Gyakorlatilag nekünk kellett felépítenünk az otthonukat" - mondta Gyulay.

Motorhome-ok helyett konténerekben "laktak" a résztvevők Forrás: Hungaroring

A beszélgetésben elhangzott, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hungaroringen Jean Todttal, az FIA elnökével és Chase Carey-vel, a Formula One Group vezérigazgatójával folytatott szombati helyszíni tárgyaláson felajánlotta:

amennyiben szükség lesz rá, akár még egy Forma-1-es versenyhétvége megrendezhető lesz idén Magyarországon.

„Örültünk a felajánlásnak” – mondta Gyulay Zsolt, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy erre nem lesz szükség, és a Hungaroring nélkül is megfelelő számú versenyt teljesíthet a mezőny az idén.

De attól függően, hogy hogyan alakul a nemzetközi helyzet, azért mi készek vagyunk erre a dologra."