Azért nem büntették meg a Ferrari pilótáját, mert Vettelnek ment neki?

Forma-1, Stájer Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 12: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 with a broken rear wing during the Formula One Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on July 12, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc hiába vállalt magára minden felelősséget, miután a Stájer Nagydíj első körében nekiment Sebastian Vettelnek, a sportfelügyelők még csak nem is vizsgálták az esetet. A versenyigazgató szavai alapján ha a monacói pilóta nem a csapattársát torpedózza meg, könnyen lehet, hogy más lett volna a helyzet.

Mindössze négy versennyel azután, hogy a Brazil Nagydíjon egymásnak mentek, a Ferrari pilótái ismét összeütköztek, és akárcsak Interlagosban, ezúttal is mindketten kiestek. A Stájer Nagydíjon történt ütközésnek amellett, hogy ugyancsak mindkét pilóta futamának végét jelentette, volt még egy hasonlósága a tavalyi esettel: az FIA felügyelői ezúttal sem találták egyik pilótát sem vétkesnek, noha a mostani ütközés jóval egyértelműbb volt a tavalyinál, ráadásul az egyik versenyző teljes mértékben vállalta érte a felelősséget. Vajon azért maradt el a büntetés, mert Leclerc saját csapattársának ment neki?

A két Ferrari ütközése a rajt után

Az ütközés nem szült vitát a két versenyző között, Leclerc ugyanis azonnal magára vállalt minden felelősséget, és miután elnézést kért Vetteltől, minden nyilatkozatában elmondta, hogy csakis ő a hibás a történtekért. A sportfelügyelők ennek ellenére nem büntették meg a monacói pilótát, sőt, még csak nem is vizsgálták az esetet. „A felügyelők megnézték a felvételeket és úgy döntöttek, hogy nincs szükség további vizsgálatra" – erősítette meg Michael Masi versenyigazgató a futam után, hogy nem valóban nem volt vizsgálat.

Masitól megkérdezték, hogy ilyen esetekben befolyásolhatja-e a döntést az, ha csapattársak ütköznek össze, mire ő igennel felelt.

„Szerintem egyértelműen befolyásolja. Nyilván a felügyelők az ilyesmit is számításba veszik. De azt nem tudom, hogy ez döntő tényező-e. Korábban láttunk már olyan esetért büntetést, ami csapattársak között történt."

Szavazzon!

Ön szerint érdemelt volna büntetést Leclerc, amiért nekiment Vettelnek?

Például az Osztrák Nagydíjon is volt példa ilyesmire, amikor 2016-ban a futam utolsó körében Nico Rosberg és Lewis Hamilton ütközött össze. Akkor a német pilóta 10 másodperces időbüntetést kapott, amiért nekiment csapattársának.

Vettel szerint továbblépnek

A négyszeres világbajnok a verseny utáni interjúk során elmondta, hogy nem hiszi, hogy ez az eset hatással lesz a kapcsolatára Leclerc-rel, aki bocsánatot kért, ezzel az ügy részéről el van rendezve.

– mondta Vettel. – Nyilván ez mindkettőnk számára rossz hétvége volt, alapból is kemény volt, mindkét autóval kiesni pedig keserű élmény. A legutóbbi hétvége után ez nehéz volt, de én mindig optimista vagyok. A jó hír, hogy a következő hétvégén megint versenyzünk, úgyhogy nem kell sokáig várnom arra, hogy visszaüljek az autóba. Meglátjuk. Remélem, hogy Magyarország jobb helyszín lesz nekünk."

Nem fognak egymás torkának ugrani Forrás: Ferrari

Az eset után a Ferrari törölte szokásos, a versenyek után a csapatfőnök és a két pilóta jelenlétében zajló, az idei szezonban virtuálissá tett sajtótájékoztatóját, a televíziós kameráknak Vettel azonban még elmondta, hogy nem szabad sokáig rágódniuk a történteken. „Az ilyen dolgok sajnos megtörténnek. Mindkettőnk számára nagyon keserű, akárhonnan nézzük. Egészen biztos, hogy senkinek nem állt szándékában így befejezni a versenyt, csapatként kemény nap ez nekünk. Azonban nem szabad nagyon összezuhanni, hogy ne legyen olyan nehéz újra talpraállni."