Vágólapra másolva!
A héten Charles Leclerc és Valtteri Bottas is elhagyta az első két F1-es futam helyszínét, és Monacóba utazott. Az FIA azonban csak a Ferrarit részesítette figyelmeztetésben, mivel a 22 éves pilóta olyanokkal is találkozott, akikkel nem lett volna szabad.

A koronavírus-járvány miatt a Forma-1 csak rendkívül szigorú feltételek mellett térhetett vissza a versenypályákra. Ennek része a kötelező maszkviselés és a távolságtartás, emellett pedig mindenkinek a saját „buborékjában” kell maradnia, és nem érintkezhet mással.

Charles Leclerc és Valtteri Bottas azonban a két futam között elutazott a helyszínről. Előbbiről több fotó is készült, amelyeken barátaival látható, ráadásul az egyiken még maszkot sem visel. A finn pilóta saját magát buktatta le, miután közösségi oldalán megosztott egy képet arról, hogy monacói otthonában tartózkodik.

Leclerc még maszkot sem viselt

Adam Cooper F1-es újságíró a Twitteren azt írja, hogy az FIA csupán a Ferrarit részesítette figyelmeztetésben, amiben utasították a csapatot, hogy az alkalmazottak szigorúan tartsák be a járványvédelemre vonatkozó magatartási kódexet. Az indoklás szerint a hazautazással nem volt probléma, viszont Leclerc szabályt szegett azzal, hogy a saját buborékján kívüli személyekkel találkozott. A maranellóiaknak ráadásul ez már a második esete, hiszen

múlt héten Sebastian Vettel beszélgetett a Red Bull két vezető beosztású emberével, Christian Hornerrel és Helmut Markóval, és eleinte egyik részvevőn sem volt maszk.

Az FIA szabályzata nyitva hagyta a kaput arra vonatkozóan, hogy mi az eljárás az ismétlődő eseteknél. „Amennyiben a koronavírus-delegátus úgy látja, hogy egy érintett szándékosan, komoly mértékben vagy ismétlődően megsérti a járványra vonatkozó protokollt, akkor ezt jelenti a sportfelügyelőknek, akik a sportszabályzat 11.9-es pontja szerint járnak el.” Utóbbi lényegében azt sorolja fel, hogy a döntéshozók miről határozhatnak.

A történtekkel kapcsolatban mindkét érintettet megkérdezték a Forma-1 csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján. Leclerc elárulta, többször is kivizsgáltatta magát, és ezek kielégítő eredményt adtak. „Hazamentem, de két nap alatt kétszer végezték el rajtam a tesztet, mielőtt visszajöttem, és mindkettő negatív lett” – nyilatkozta a monacói pilóta.

Ha ugyanazokkal az emberekkel, ugyanabban a buborékban vagyok, akkor teljesen mindegy, hogy itt vagy a monacói otthonomban tartózkodom. Emiatt döntöttem úgy, hogy hazamegyek, hiszen Európában vagyunk, így az utazás kevés időt vesz igénybe, és nem okoz extra feszültséget. Ezt a három napot otthon akartam eltölteni, és nagyon jól éreztem magam, a hétvégére pedig feltöltődtem” – ezek már Bottas szavai.

Bottas szintén hazament, de ez önmagában még nem jelent problémát Forrás: Getty Images

Ezzel együtt volt olyan, aki meglepődött az események hallatán, mivel ő más információt kapott ezzel kapcsolatban. „Mindig jobb otthon lenni, de én nem kaptam erre lehetőséget. Az volt az instrukció, hogy maradjak itt, ezért meglepődtem, amikor megtudtam, hogy mások hazautaztak” – árulta el Romain Grosjean. A Haas versenyzője hozzátette, a Magyar Nagydíj előtt be fogja pótolni azt, amire most nem kapott engedélyt.