A McLarennél nem fog megismétlődni a melbourne-i visszalépés

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, McLaren Racing szerelők
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: The McLaren team work in the Pitlane during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Andreas Seidl kijelentette, az ausztráliai esettel ellentétben most már megfelelően tudják kezelni, ha az egyik csapattag pozitív koronavírustesztet produkál. A McLaren csapatfőnöke ugyanakkor hozzátette, még a pilótáknak sem garantálhatnak teljes biztonságot.

Ezen a hétvégén végre elindul az idei Forma-1-es világbajnokság, és ha minden jól megy, akkor péntek délelőtt az autók pályára gurulnak a Red Bull Ringen. Azonban a vírusra való tekintettel az FIA soha nem látott biztonsági intézkedéseket ír elő, aminek következtében az események nem a megszokott módon fognak zajlani.

Mindez bizonyára számos kellemetlenséggel fog járni, de legalább nem ismétlődik meg a McLaren melbourne-i esete, amikor az egyik alkalmazott pozitív tesztje miatt a teljes istálló visszalépett a hétvégétől, ami végül a futam törléséhez vezetett. Legalábbis így vélekedik Andreas Seidl, a wokingiak csapatfőnöke.

A McLaren felkészültebben érkezik Ausztriába, mint amilyen Melbourne-ben volt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

„Nagyon elégedett vagyok a tervvel, amit az FIA megalkotott, hiszen világosan megtudjuk belőle, hogy miképpen teljesítsük az ausztriai hétvégét – nyilatkozta egy sajtókonferencián. – Ami Ausztráliához képest változást jelent, hogy tiszta koncepcióval rendelkezünk a csapatok egymástól történő elzárását illetően. Ausztriában így fogunk dolgozni, emellett pedig a csapatot is kisebb csoportokra osztjuk.”

Seidl arra is kitért, hogy mi történik, ha valaki tűneteket mutat. Ebben az esetben őt, valamint a közeli kontaktjait is azonnal letesztelik.

„Pár órán belül megkapjuk az eredményeket, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan döntsünk a következő lépésről – magyarázta. – Ha valakinek a tesztje pozitív lesz, akkor azt elkülönítjük a csapattól, a többiek azonban folytathatják a munkát.” A német szakember hozzátette, ebben az esetben az Egyesült Királyságból érkezik egy másik munkatárs, hogy helyettesítse a fertőzött személyt.

Az elmúlt hetekben a csapatok rendszeresen tesztelték alkalmazottaikat, az eredmények pedig rendre negatívak lettek.

Ezzel együtt Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy istálló akár egy teljes napot is kihagyjon, legyen az szabadedzés vagy verseny. Wokingi kollégája nem ennyire pesszimista, de ő is tisztában van vele, hogy a pilóták sincsenek 100 százalékos biztonságban.

A versenyzők sincsenek teljes biztonságban Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Őszintének kell lennünk, a kockázat jelen van, mert végtére is, egy vírusról beszélünk, és, ahogyan ezt már tapasztaltuk, elég gyorsan terjed – szögezte le. – Ugyanakkor az intézkedések és a tesztelések révén úgy gondoljuk, hogy felkészülten érkezünk meg Ausztriába. Tudjuk, hogy néhány csapattagon keresztül elterjedhet a vírus, ekkor pedig fontos, hogy szigorúan tartsuk be az előírásokat.”