Baj esetén orosz pilóta ugrik be helyettesíteni a Renault-nál

Forma-1, Daniel Ricciardo, Renault, Barcelona teszt 6. nap
03 RICCIARDO Daniel (aus), Renault F1 Team RS20, action during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 28, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Továbbra is a Renault tartalékpilótája marad Szergej Szirotkin, jelentette be a csapat. A kispadosok szerepe felértékelődhet, amennyiben a koronavírus megjelenik az F1-es paddockban.

Pierre Gasly tavaly augusztusi lefokozása előtt példátlanul hosszú idő telt el a Forma-1-ben anélkül, hogy a szezon közben versenyzőt kellett cserélni, az idén viszont a koronavírus fenyegetése miatt megnő az esély arra, hogy az állandó pilóták helyett a kispadról kell behívni egy tartalékost.

A Renault bejelentette, hogy ők továbbra is Szergej Szirotkinnak szavaznak bizalmat. Az orosz sportoló 2017-ben és 2019-ben már betöltötte ezt a szerepet, 2018-ban pedig a Williams színeiben teljesítette a szezont, így viszonylag friss F1-es tapasztalata is van.

Minden csapat talál beugró pilótát, ha szükséges Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla

„Felismertem, milyen fontos a csapatnak, hogy legyen egy pilóta, aki gyorsan be tud ugrani, ha felmerül a lehetőség, különösen most, amikor a világ ilyen helyzetben van – nyilatkozta az orosz sportoló. – Készen állok arra, hogy újra Forma-1-es autóval versenyezzek. Várom már, hogy láthassam a barátaimat a Renault-nál.”

Természetesen nem a Renault az egyetlen, ami mozgósította a tartalékpilótáját, akadnak csapatok, ahol akár többen is bevetésre készen állnak.

A Mercedesnél és ügyfélcsapatainál, a Racing Pointnál és a McLarennél a Formula E-ben versenyző Stoffel Vandoorne-ra számíthatnak, a Ferrari baj esetén előlépteti Antonio Giovinazzit az Alfa Romeótól, ahol Robert Kubica a tartalékpilóta. A Red Bull és az Alpha Tauri közös beugrója az F2-es Sergio Sette Camara, ő valószínűleg maximum a fiókcsapatnál kapna lehetőséget.

A Racing Point a tartalékpilóta terén is közösködik a Mercedesszel Forrás: Motorsport Images

Újoncokra számíthat a Haas és a Williams is: az amerikai istállónál Louis Deletraz és Pietro Fittipaldi áll lesben, a sereghajtó pedig Jack Aitkent hívja be, ha valami probléma merülne fel a hétvégén kezdődő szezon során.

Az F1 jogtulajdonosa korábban közölte, a világbajnokság akkor sem áll le, ha koronavírusos csapattagot találnak,

és az adott istálló esetleg nem tud rajthoz állni. Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke hozzátette, akár egy beteg is visszalépésre kényszeríthet egy csapatot. Ez történt az Ausztrál Nagydíj helyszínén is, ahol a McLaren visszalépett a versenyzéstől, ennek következtében végül az egész programot törölték.