Vágólapra másolva!
Charles Leclerc ma ismét beülhetett a Ferrari SF1000-esbe. A monacói pilóta a pályán ugyan nem tesztelhette a kocsit, de elmondhatja magáról, hogy a modern korszakban elsőként F1-es Ferrarit vezethetett Maranello utcáin.

A koronavírus-járvány miatti leállás befejeztével egyre több pilóta ülhetett vissza az autóba. Elsőként a Mercedes gurult pályára múlt héten, akiket a Renault és a Racing Point követett, hogy felkészüljenek a július 5-én esedékes ausztriai szezonnyitóra.

A Ferrarinak erre még várnia kell, de Charles Leclerc beülhetett a 2020-as Ferrari SF1000-esbe, és Maranello utcáin száguldozhatott. A nemrég egy filmben is szereplő monacói pilóta a modern korszakban elsőként kapott erre lehetőséget.

Leclerc február óta először ült az idei Ferrariban Forrás: Scuderia Ferrari

Mindez nem egy forgatási nap keretében történt, de a csapatoknak lehetősége van arra, hogy két alkalommal utcai bemutatót tartsanak, ahol az autó legfeljebb 15 kilométert tesz meg. A Ferrari pedig ezzel akarta megünnepelni a visszatérést a „járvány okozta rettenetes hónapok" után.

Az autót az Officina Classichében, vagyis a történelmi maranellói gyár szívében indították be. Ezután a 22 éves versenyző abban a kapuban jelent meg, ahol 1947-ben az istálló alapítója, Enzo Ferrari is felbukkant az első kocsival, ami az ő nevét viselte, a Ferrari 125-össel.

Leclerc elhaladt a Commendatoréról elnevezett út 27-es száma előtt is, ahol 2015 óta minden F1-es autót terveznek és építenek, majd a maranellói Ferrari-múzeum előtt is elhajtott.

A monacói pilóta a Gilles Villeneuve úton érkezett meg a célállomáshoz, a Ferrari fioranói tesztpályájához. A maranellóiak 1972 óta minden utcai autójukat itt próbálják ki, és a tesztelések korlátozásának bevezetéséig az F1-es Ferrarik is itt mutatkoztak be. A monacói pilóta később Fioranóban is pályára gurult.

– nyilatkozta Leclerc az esemény után. – Lehet, hogy pár embert felébresztett, de nagyszerű volt az SF1000-est Maranello utcáin vezetni. Remek volt visszaülni az autóba, pláne úgy, hogy ilyen különleges útvonalon mehettem. Olyan érzés volt, mintha hazatértem volna, és ilyen módon jeleztük, hogy készen állunk a visszatérésre. Alig várom, hogy az SF1000-est Ausztriában vezessem."

Leclerc egyelőre nem a versenypályán, hanem az utcán vezethette az idei Ferrarit

Leclerc később Fioranóban is pályára gurult, annak valamint csapattársa, Sebastian Vettel még az Osztrák Nagydíj előtt tesztelni fog Fioranóban. Igaz, a szabályok nem teszik lehetővé, hogy az idei kocsival gyakoroljanak, így a 2018-ban használt SF71H-t veszik igénybe.