Vettel esete is megmutatja, az F1-ben mindennek passzolnia kell a sikerhez

Forma-1, Szingapúri Nagydíj, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Race winner Sebastian Vettel of Germany and Ferrari celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jean Todt, az FIA elnöke reméli, hogy Sebastian Vettel azután is a Forma-1-ben marad, hogy elhagyja a Ferrarit. A Scuderia egykori csapatfőnöke szerint a német pilóta esete is megmutatja, hogy az F1-ben mindennek a helyén kell lennie a sikerhez.

Az év végén Sebastian Vettel távozik a Ferraritól, és – hacsak az idén nem lendül váratlanul jó formába – csatlakozik azon pilóták közé, akik szép sikerek után érkeztek a maranellói istállóhoz, de az olaszok színeiben nem tudtak újabb világbajnoki címet szerezni. Jean Todt, a Ferrari egykori csapatfőnöke átérzi a helyzetet.

„Az autóversenyzés az ember, a gép és a csapat kombinációja – mondta a Corriere della Serának. – Csak akkor lehet sikeressé válni, ha mindent ötvözünk a győzelem érdekében. Ha csak az egyik összetevő is hiányzik, a többi sem fog jól működni, ezt már láthattuk is” – utalt Todt arra, hogy megfelelő autó nélkül Vettel és Fernando Alonso sem tudott nyerni.

Vettelnek is szüksége lenne a hátországra a sikerhez Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Todt nagyon nagyon tehetségesnek tartja a német pilótát, és reméli, hogy a négyszeres világbajnok 2021-ben is a mezőny tagja marad. Vettelt sokan honfitársához, Michael Schumacherhez hasonlították, ő maga sem tagadta, hogy szerette volna megismételni legendás elődje sikereit a Scuderiánál, de Todt emlékeztetett, a hétszeres világbajnok sem csak egymaga vált rekorderré.

Amikor versenyképes autót kapott, Sebastian győzött. Ugyanez volt a helyzet Schumacherrel is

– mondta. – Amikor 1996-ban megérkezett a Ferrarihoz, 2000-ig kellett várnia az első bajnoki címre. Lehet valaki tehetséges, de ha nincsenek meg az eszközei, a csapata vagy a megbízhatóság, akkor nem tudja megcsinálni. Ezeket együtt kellett összerakni.”

Todt és Schumacher is öt évet várt a közös világbajnoki címre, aztán jöttek sorban a sikerek Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Todt rámutatott, 1997-ben és 1998-ban is az utolsó futamon vesztették el a világbajnoki címet, majd 1999-ben „legalább a konstruktőri világbajnokságot megnyertük.” A francia szakember úgy vélte, a kezdeti kudarcok arra vezethetők vissza, hogy a sikerek előtt nem állt össze az alkotóelemek megfelelő elegye.

Elárulta, továbbra is imádkozik Schumacher gyógyulásáért, és nem hasonlítja Lewis Hamilton eredményeit az általuk elért sikerekhez.

„Egy szép időszakra emlékeztet – felelte Todt arra, hogy mit érez azt látva, hogy Hamilton megdöntheti Schumacher rekordjait. – A rekordok arra valók, hogy felülmúlják őket, de most más időket élünk, mint akkor. Ettől függetlenül a Mercedes és Hamilton csodálatos munkát végez.”