Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas még sosem volt annyira felkészült a szezonrajtra, mint most, elmondása szerint fizikálisan és mentálisan is remek passzban van. Lando Norris ezzel szemben úgy véli, hogy meg fogják érezni a hirtelen kapott terhelést.

Megoszlik a Forma-1-es pilóták véleménye azzal kapcsolatban, hogy mekkora fizikális megterhelést fog jelenteni, hogy több mint négy hónap kihagyás után kell majd visszaülniük az autójukba. Noha az elmúlt időszakot mindannyian edzéssel töltötték – sokan F1-es autót is vezethetnek az előtt, hogy Ausztriában kezdetét veszi a szezon első versenyhétvégéje – Lando Norris úgy véli, hogy ezzel nem tudtak annyira felkészülni, hogy ne sokkolja a testüket a hirtelen kapott terhelés. Valtteri Bottas ezzel szemben állítja, még sosem volt ennyire fitt.

Bottas már tesztelt is, Silverstone-ban vezethette a 2018-as Mercedest Forrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Jó és rossz oldala is van a pilóták szempontjából annak, hogy a februári barcelonai tesztnapokat leszámítva három és fél hónaposról hét hónaposra nyúlt a "téli" szünet. Mindannyian több időt tölthettek a családjukkal, mint eddig szinte bármikor,

valamint ahogyan azt Valtteri Bottas is kiemelte, akkora figyelmet szentelhettek erőnlétük tökéletesítésének, mint még soha.

„Három-négy héttel ezelőtt végeztem egy fitnesztesztet, amit normális esetben évente egyszer vagy kétszer csinálok meg, és ez volt életemben az eddigi legjobb – nyilatkozta a Mercedes finn pilótája a Sky Sportsnak. – Versenyzőként normális esetben nincs ennyi hónapunk arra, hogy az állóképességünkre koncentráljunk, csak a téli szünetben tudunk ezzel foglalkozni.

Úgy gondolom, hogy ez a váratlan extra időszak csak jót tett nekem. Fizikálisan és mentálisan is fejlődtem."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Step by step the season gets closer. • #VB77 #mondaymotivation @thomas_maheux

Valtteri Bottas (@valtteribottas) által megosztott bejegyzés,

Közösségi oldalainak böngészése közben is látszik, hogy Bottas nem lazsált a szünetben

Bottas ráadásul még vezetési stílusán is tudott csiszolni. „Ami a vezetési stílusomat illeti, van néhány új dolog, amelyeken dolgoztunk a mérnökeimmel, és amelyeket használni tudok. Ezt már a barcelonai teszten is sikerült bizonyítani.

Úgy érzem, hogy versenyzőként komplettebb lettem, fizikálisan pedig most vagyok a csúcson.
Remélem, hogy ezt eredményekre válthatom. Mentálisan is nagyon magabiztos vagyok, mindent bele fogok adni, ez kétségtelen."

Norris szerint nem lehet teljesen felkészülni a rájuk váró terhelésre Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Lando Norris szerint azonban nagyjából mindegy, hogy ki mennyit edzett a holtidőszakban,

eleinte mindannyian meg fogják érezni, hogy elszoktak a Forma-1-es autóban tapasztalható fizikai terheléstől, pláne úgy, hogy rögtön triplázással kezdenek.

„Egyből tripla hétvégének kitenni a testet... Szerintem fizikálisan nagyobb kihívást fog jelenteni az újrakezdés, mint az, hogy felvegyük a tempót” – nyilatkozta a McLaren versenyzője az Autosportnak.

Elvégezhetjük az összes erre vonatkozó edzést, de a test számára akkor is abnormális, amikor hirtelen 5-6 G-s erők kezdenek el hatni rá a kanyarokban és a bukkanókon. Szerintem ez mindenkinek kihívás lesz."