Nem lesz hagyományos, dobogós eredményhirdetés a Forma-1-ben

Forma-1, Max Verstappen, Tanabe Tojoharu, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and Toyoharu Tanabe of Honda celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett elinduló idei Forma-1-es szezonban a résztvevő biztonsága az első. Ennek érdekében számos bevett gyakorlaton változtatnak, nem lesz pódium-ceremónia és versenyzői parádé sem.

Továbbra is kidolgozás alatt vannak a koronavírus-járvány miatt négy hónapot csúszó Forma-1-es szezon szigorú újraindulási feltételei azt azonban már korábban megtudhattuk, hogy a csapatok korlátozott létszámú személyzettel, egymástól elszeparálva, folyamatos COVID-19 szűrés mellett vehetnek részt a versenyeken, amelyeken nem lesznek jelen a szokásos motorhome-ok sem, helyettük konténervárost építenek az izoláció kivitelezhetőségének érdekében.

Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója most további részleteket osztott meg, amelyekből kiderül, hogy a képernyők előtt ülő nézőknek merőben más élményben lesz része, ugyanis a nagydíjakról nem csak a szurkolók, hanem a megszokott körítés is hiányozni fog.

Ilyesmit az idén nem fogunk látni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Mercedes kétnapos silverstone-i felkészítő tesztjén már bepillanthattunk abba, hogy milyen látvány lesz az idén a Forma-1-es csapatok működése, sok mindent azonban majd csak a július 5-i Osztrák Nagydíj során fogunk először látni. Brawn kijelentette, hogy a futamot övező múltbeli gyakorlatok egyszerűen nem alkalmazhatók a járvány miatt. „A csapatok érkezésétől a távozásukig mindenre gondolnunk kell. Még nincs teljesen véglegesítve minden részlet, de dolgozunk az FIA-val azon, hogy mindent letisztázzunk."

Amit már most tudni lehet, hogy a versenyek után nem lesz pódiumceremónia, előtte versenyzői parádé, valamint az adott ország himnusza alatt sem fognak csoportosulni a pilóták.

„A pódiumceremónia jelenlegi formájában nem történhet meg, de igyekszünk összehozni valamit a rajtrácson a futam után – jelentette ki Brawn. – Az egyik opció, hogy felsorakoztatjuk az autókat a pályán, a versenyzők pedig eléjük állnak.

De dolgozunk rajta, vannak terveink és folyamataink, vizsgáljuk, hogy miként adhatnánk át a trófeákat a TV-ben."

A dobogó helyett a rajtrácson "ünnepelhetnek" a pilóták Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

Noha a Forma-1-es rajtrács olyan hely, ahová a versenyek előtt a csapattagok mellett eddig is csak a kivételezettek juthattak el, így is igen zsúfolt látványt nyújtott a színes kavalkád a rajt előtti fél órában. Az idén nem fog, ugyanis itt is nagyon limitálva lesz az emberek száma, a csapattagok közül is csak olyanok mehetnek ezután oda, akiknek a jelenléte elengedhetetlen az autó üzemeltetéséhez. Emellett természetesen a protokoll is változik.

noha virtuálisan ők továbbra is a show részét fogják képezni. Elküldjük nekik az egyenruhákat, ők pedig videoüzenetet küldenek nekünk, amelyeket bejátszhatunk."

Versenyzői parádé sem lesz Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Lévén egy ideig biztosan zárt kapusak lesznek a versenyek, túl sok értelme nem is lenne megtartani a rajt előtt bő két órával esedékes versenyzői parádét, amely során a pilóták vagy egy erre a célra épített kamion platóján, vagy klasszikus autókban ülve vesznek részt és integetnek a helyi nézőknek.

Noha utóbbinál a távolságtartás megoldható lenne, ilyesmi az idén akkor sem lesz.

„Nem rakhatunk fel 20 versenyzőt egy kamion hátuljára, majd hordozhatjuk őket körbe a pályán – mondta Brawn, aki kijelentette, az óvintézkedések a teljes idei szezonra szólnak. – Helyette mindegyikükkel interjút fogunk készíteni a garázs előtt. Sok módon kerülhetünk kapcsolatba a szurkolókkal az egészségünk és a biztonságunk veszélyeztetése nélkül. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy vonzó és izgalmas termékkel állunk elő, egyszerűen csak más lesz. Ez az új norma. Hogy mennyi ideig lesz így? Azt nem tudom, de az év hátralevő részében biztosan."