A vártnál korábban körözhet F1-es autó az idei szezonnyitó helyszínén

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2018, Renault, Nico Hülkenberg
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29: Sparks fly behind Nico Hulkenberg of Germany driving the (27) Renault Sport Formula One Team RS18 on track during practice for the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2018 in Spielberg, Austria. (Photo by Patrik Lundin/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Azt hihettük, hogy csak július 3-án vehetik birtokba az idei szezon első versenyének otthont adó Red Bull Ringet a Forma-1-es csapatok, egy istálló azonban már a jövő héten körözni fog az osztrák pályán.

Mivel a februári barcelonai tesztelés és az idei Forma-1-es szezon júliusi rajtja között több mint négy hónap telik el, a csapatoknak pedig az Osztrák Nagydíj pénteki első szabadedzése előtt nincs lehetőségük újabb tesztelésre, felértékelődnek az olyan, felkészülést segítő alkalmak, amelyet a Mercedes, a Ferrari és a Racing Point jelentett be.

Előbbi két istálló 2018-as autóját használta, illetve használja arra, hogy a pilótái kellőképpen visszarázódjanak, valamint arra, hogy a csapattagok gyakorolhassák a koronavírus-járvány miatt hatályba léptetett szigorú procedúrákat. Hozzájuk csatlakozik a Renault, amely szintén gyakorlást szervez a két idénnyel ezelőtt használt versenygépével.

A Renault is két évvel korábbi autóját használja, hogy a lehető legtöbb kört tehesse meg Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Patrik Lundin

A Mercedes Silverstone-ban már pályára is lépett, míg a Ferrari június 23-án fogja megtenni ugyanezt Fioranóban. Rajtuk kívül eddig a Racing Point közölte, hogy szintén körözni fog, ők ráadásul az idei autót fogják használni filmes nap keretein belül, amely alkalmakkor 100 km-ben van limitálva a megtehető táv. Nem kell ilyen korlátozást figyelembe vennie a Renault-nak, amely az eddigi csapatok közül talán a legközelebb fog kerülni ahhoz, hogy milyen lesz majd az első két versenyhétvége, az enstone-iak ugyanis bejelentették:

a jövő héten a Red Bull Ringen hajtanak végre kétnapos felkészülést tavalyelőtti autójukkal, az RS18-cal. Az első napon Daniel Ricciardo, a másodikon Esteban Ocon fogja vezetni a kocsit.

Noha a várható körülmények szimulálásának szempontjából mindenképpen előnyös, hogy hasonló környezetben tudnak tréningezni, mint amilyenben majd az első és a második versenyhétvégét teljesítik, az Autosport értesülései szerint nem ezért esett a választás Spielbergre.

A motorrészlegét Franciaországban, a kasztnirészleget pedig Angliában működtető istálló helyszínválasztásának logisztikai okai voltak,

hiszen az említett országokban beutazást követő 14 napos karantén van érvényben, így sem az egyaránt kézenfekvő Silverstone-ban, sem a Paul Ricardon nem tudtak volna tesztelni, hiszen a csapat egyik, oda utazó felének karanténba kellett volna mennie.

A Renault a többieknél korábban fog körözni a Red Bull Ringen Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Patrik Lundin

„Nagy köszönet illet minden csapattagot, akik összeültek, hogy logisztikai megoldást találjanak arra, hogy megadják a versenyzőinknek a lehető legjobb felkészülést a szezon első két versenyére Ausztriában" – köszönte meg a Renault az alkalmazottainak a nehézségek leküzdését. Az Autosport egyébként úgy tudja, hogy a McLaren hasonló okokból nem tesztel egyáltalán a szezonrajt előtt, miután ők is a Renault erőforrásait használják.

Az Alpha Tauri Imolában körözhet

Noha a Red Bull testvércsapata egyelőre nem jelentett be ilyesmit, az Autosport úgy tudja, hogy a faenzaiak is terveznek visszaszokó tesztet, mégpedig az idei versenynaptárba visszakerülni igyekvő imolai pályán, amelyen június 24-én Danyiil Kvjat és Pierre Gasly is filmes nap keretein belül vezetné az idei autót.