Hamarosan három ázsiai F1-es futamot törölhetnek

Forma-1, Szingapúri Nagydíj rajt
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint az Azeri, a Szingapúri, valamint a Japán Nagydíjat sem fogják idén megrendezni. Helyettük három európai futamot is tarthatnak, akár októberben is.

Múlt héten nyilvánosságra hozták az első nyolc futam helyszínét és időpontját, de az utána következő időszak körül még mindig rengeteg a kérdőjel. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy az Orosz és az Abu-dzabi Nagydíjat megrendezik, de bejelentés természetesen még ezekről sem érkezett.

A többi helyszín esetében a futam kisebb-nagyobb veszélyben van. Olyannyira, hogy több forrás értesülései szerint hamarosan hivatalossá válik, hogy három ázsiai viadalt véglegesen törölnek a versenynaptárból.

Szingapúr mellett Azerbajdzsán és Japán van a legnagyobb veszélyben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A GPFans úgy tudja, hogy Bakuban, az Azeri Nagydíj helyszínén a vírus olyan logisztikai kihívások elé állította a szervezőket, amellyel egy utcai pálya nem képes megbirkózni. Hasonló a helyzet Szingapúrban is, a városállamban ráadásul a promóter kijelentette, nézők nélkül nem kívánja megrendezni az eredetileg szeptember 20-ára tervezett futamot.

A portál szerint a két városi verseny mellett az október 11-i Japán Nagydíj a harmadik, aminek törlését nemsokára bejelentik.

Andrea Cremonesi, a La Gazzetta dello Sport újságírója hasonló információkhoz jutott. „Baku a következő napokban meg fogja lengetni a fehér zászlót – idézte a Formula Passion. – Ugyanez igaz Szingapúrra és Japánra, ahol az Olimpiát is 2021-re kellett halasztani.”

Az olasz újságíró hozzátette, Azerbajdzsán kiesésével lehetségessé válik, hogy a Ferrari Mugellóban ünnepelje története 1000. versenyét konstruktőrként. Ez egybevág a GPFans értesüléseivel, hiszen a portál úgy fogalmaz, a Forma-1 vezetése meghosszabbíthatja a (klasszikus) európai versenynaptárt, ugyanakkor a korábbi információkkal ellentétben csupán egy futammal.

Utána Szocsiban egy vagy két versenyt rendeznek, majd a kedvezőtlen időjárási feltételek ellenére ismét két, tradicionális európai helyszínen versenyeznének. A GPFans úgy tudja, hogy Hockenheim mellett akár olyan pálya is szóba jöhet, amely addigra már fogadta a mezőnyt.

A portál szerint valószínű, hogy a Kínai és a Vietnámi Nagydíjat előbb-utóbb törölni fogják. Sanghaj esetében viszont Cremonesi pont az ellenkezőjét állítja, és szerinte jó eséllyel meg fogják tartani a futamot.

Kína esetében az értesülések teljesen ellentmondanak egymásnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ami az amerikai kontinenst illeti, az olasz újságíró úgy tudja, az USA Nagydíj meg fog menekülni, mivel a Liberty Mediánál nagyon kedvelik a helyszínt. Mexikó és Brazília már közel sincs akkora biztonságban, különösen utóbbi van nagy veszélyben.

Az biztosnak tűnik, hogy a szezonzárót a szokásoknak megfelelően Abu-Dzabiban rendezik, de a két forrás értesülései az idény végével kapcsolatban is különböznek.

Míg Cremonesi szerint Bahreinbe csak abban az esetben utazik el a mezőny, ha anélkül nem sikerülne elérni a minimális célként kitűzött 15 futamot, a GPFans úgy tudja, mindkét közel-keleti helyszín két versenyt szeretne rendezni.

Egyelőre tehát még rengeteg a kérdőjel a szezon második felével kapcsolatban, de Ross Brawn kijelentette, lassan minden a helyére kerül. Az F1 sportigazgatója a Sky Sports műsorában úgy fogalmazott, nagy kihívás lesz számukra ez az időszak, de véleménye szerint elég jó szezonnak nézünk elébe.