A Mercedes fontolgatja, hogy a Ferrari útjára lépjen

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Barcelona teszt 3. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 21: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 21, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff kijelentette, a csökkentett költségplafon miatt el kell gondolkozniuk azon, hogy a Mercedes a Forma-1 és a Formula E mellett más versenysorozatokban is megjelenjen. A Ferrari az IndyCarral flörtöl, és ez a széria egyik legsikeresebb csapatának elnöke szerint azt jelenti, hogy az észak-amerikai bajnokság az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött.

Az már tavaly októberben hivatalossá vált, hogy a Forma-1 jövőre bevezeti a költségvetési korlátot, de a csapatok akkor még 175 millió dollárban állapodtak meg. A koronavírus-járvány miatt viszont muszáj volt ezen módosítaniuk, és végül abban egyeztek meg, hogy 2021-ben 145 millió dollár lesz a maximum, ami a következő két évben rendre 5 millió dollárral csökken.

A fejleményekre reagálva a Ferrari már bejelentette, hogy vizsgálják a más versenysorozatokban való indulás lehetőségét. Könnyen lehet, hogy a Mercedes is hasonló útra fog lépni, és a jövőben nem csupán a Forma-1-ben és a Formula E-ben fognak szerepelni. Toto Wolff, az F1-es istálló csapatfőnöke kijelentette, a költségplafon csökkentése mind a sportág, mind a Daimler szempontjából pozitív fejlemény, ugyanakkor az átállás magától nem fog működni.

Könnyen lehet, hogy a jövőben nem csak az F1-ben láthatunk Mercedes-Ferrari csatát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Alkalmazkodnunk kell az új helyzethez, és változtatnunk kell a módszereinken, a személyzet egy részét pedig más területre kell áthelyeznünk – válaszolta a Racefans kérdésére. – Van egy nagyon erős részlegünk, a Mercedes-Benz Applied Science, ahol nagy teljesítményre [törekvő] ügyfeleinknek dolgozunk, és nyújtunk nekik szolgáltatásokat.

Wolff nem árulta el, hogy konkrétan melyik sorozatra vagy sorozatokra gondol, így nem lehet tudni, hogy a Mercedes milyen irányba tekintget. Ellentétben a Ferrarival, ahol Mattia Binotto csapatfőnök kijelentette, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben csatlakoznak az IndyCar mezőnyéhez. A jelenlegi szabályok csak a motorszállítóként való részvételt engedik meg, de lehetséges, hogy úgy alakítanak majd a regulákon, hogy konstruktőrként is indulhassanak.

A Ferrari érdeklődésére többek között az IndyCar egyik legsikeresebb csapatának, az egyébként a Forma-1-ben is megforduló Penskének az elnöke is reagált. Tim Cindric úgy véli, mindez megmutatja, hogy a sorozat mennyit fejlődött az utóbbi években.

„Nagyon biztató arról hallani, hogy egy olyan gyártó, mint a Ferrari érdeklődik a széria iránt – nyilatkozta a The Race-nek. – Ez azt jelenti, hogy a bajnokság nagyon rövid idő alatt igen messzire jutott. Ha majd visszatérünk a pályára, számos izgalmas esemény fog történni.”

A Penske elnöke hízelgőnek tartja a Ferrari érdeklődését Forrás: AGIF/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

Az IndyCar idei szezonja a Forma-1-nél korábban indul el, hiszen a pilóták már ezen a hétvégén megkezdik a versenyzést. A Ferrari és a Mercedes azonban természetesen nem most, és még csak nem is jövőre fog csatlakozni, ha egyáltalán a vezetők úgy döntenek. Legkorábban vélhetően 2022-ben láthatjuk őket a mezőnyben, amikor az észak-amerikai sorozatban is bemutatkoznak a hibrid erőforrások.