A Hungaroring mellett Spa és Monza is szerződést hosszabbított

Forma-1, Belga Nagydíj, Eau Rouge
SPA, BELGIUM - SEPTEMBER 01: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads the field up Eau Rouge - Raidillon at the start during the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on September 01, 2019 in Spa, Belgium. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Liberty Media a Magyar mellett az Olasz és a Belga Nagydíj helyszínével is megállapodott, hogy egy évvel megtoldják a fennálló megállapodást. Ennek oka a zárt kapus futamok miatti bevételkiesés, amit Ross Brawn szerint csak így tudtak kompenzálni.

Kedden hivatalosan is nyilvánosságra hozták az idei F1-es versenynaptár első nyolc versenyének helyszínét és időpontját. A Red Bull Ring és Silverstone két-két futamnak ad otthont, míg a Hungaroring, Barcelona, Spa-Francorchamps és Monza egy-egy versenyt rendez. A versenyeket nézők nélkül kell megtartani, ami hatalmas veszteséget jelent a promótereknek.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön bejelentette, hogy a bevételkiesés miatti kompenzáció gyanánt egyrészt sokkal kevesebb jogdíjat fizettek, másrészt pedig egy évvel megtoldották a 2026-ig tartó szerződést, ráadásul a jövőre nézve is sikerült jobb feltételeket kialkudni.

Spa 2022-ig hosszabbította meg az F1-gyel kötött szerződését Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

A hosszabbítás azonban nem egyedi eset, ugyanis az F1 vezetése Belgiummal és Olaszországgal is hasonló módon járt el. Előbbi 2022-ig, utóbbi pedig 2025-ig biztosította helyét a versenynaptárban.

Vanessa Maes, a spái pálya vezérigazgatója kijelentette, mindez lehetővé teszi számukra, hogy valamelyest enyhítsék a válság okozta veszteségeket.

Ross Brawn elmondta, igyekeztek segítséget nyújtani a pályák üzemeltetőinek, de a krízis által a Liberty Mediának is meg volt kötve a keze. Ugyanakkor nekik is elemi érdekük, hogy a helyszíneket stabilan lehessen működtetni, hogy a mezőny a jövőben is ellátogathasson ezekre a pályákra.

– nyilatkozta a Racefansnek az F1 sportigazgatója. – Néhány esetben egy évvel meghosszabbítottuk a pályákkal kötött szerződést, mivel az idei szezon kiesik számukra, ez az eljárás pedig stabilitást ad nekik. [A tárgyalások során] próbáltunk reálisak maradni, és végig az volt a szemünk előtt, hogy miként tudjuk biztosítani a jövőjüket.”

Ha minden jól megy, akkor 2025-ig biztosan Monza lesz a legrégebb óta megszakítás nélkül futamot rendező helyszín Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A Magyar Nagydíj az idény harmadik versenye lesz, és az eredeti tervekkel ellentétben nem augusztus 2-án, hanem július 19-én fogják megrendezni. Az augusztus 30-i belgiumi, valamint az egy héttel későbbi olaszországi futamok az eddig bejelentett versenynaptár utolsó eseményei lesznek.