Pályafutása elején Hamilton napokig nem evett egy rossz versenye után

Forma-1, Lewis Hamilton, McLaren, 2008
SHIZUOKA, JAPAN - OCTOBER 10: Lewis Hamilton of Great Britain and McLaren Mercedes is seen in his team garage during practice for the Japanese Formula One Grand Prix at the Fuji Speedway on October 10, 2008 in Shizuoka, Japan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, manapság már teljesen másképpen dolgozza fel a vereséget, mint pályafutása korábbi szakaszában. A hatszoros világbajnok régen annyira nem tudott mit kezdeni a rossz eredményekkel, hogy az egyik ilyen futam után például napokig nem evett.

Lewis Hamiltonnak az elmúlt évek során ritkán kellett megtapasztalnia a vereség ízét. Persze a brit pilóta sem nyer meg minden versenyt, de tény, hogy a turbókorszakban eddig hatból öt világbajnokságot húzott be, így nem mondhatni, hogy kudarcokkal teli időszak lenne a háta mögött.

Azonban pályafutása korábbi szakaszában a 35 éves versenyzőnek is voltak rossz periódusai, amit akkor még nem volt képes megfelelően kezelni. A Mercedes pilótája nemrég elárulta, első éveiben büntette magát a vereségek után. Most a 2008-as Japán Nagydíjon keresztül szemléltette, hogy pontosan hogyan is viselkedett a balul sikerült futamok után.

Első F1-es éveiben az is előfordult, hogy Hamilton napokig nem evett egy rossz eredmény után Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Mark Thompson

„Emlékszem, a verseny után nagyon fájt a fejem, és úgy éreztem, hogy sötét felhők gyülekeznek felettem. – idézte fel Graham Bensinger műsorában azt a futamot, aminek az 1. körében kétszer is kicsúszott a pályáról, majd a következő körben Felipe Massával ütközött, aminek következtében nem szerzett pontot. –

Hamilton hozzátette, akkoriban rengeteg időt vett igénybe, mire egy rosszul sikerült versenyt fel tudott dolgozni, mivel egyszerűen nem volt képes ezeket elengedni. A hatszoros világbajnok biztos benne, hogy más emberek is küzdenek hasonló problémával.

„Néha napokig, sőt, akár hetekig tartott, amire túlléptem egy kudarcon – folytatta. – Az ember keményen edz, rengetegszer beveszi az adott kanyart, de mégis hibázik, ami miatt nem tud megbocsátani saját magának.”

Hamilton azonban az évek során sokat fejlődött ezen a téren, és ma már jóval rövidebb ideig emészti magát a vereségen, ami megkönnyebbülést jelent számára, nem mellesleg pedig jobb versenyzővé is vált.

A hatszoros világbajnok mára megértette, hogy a vereség is a sportág része, ráadásul – a győzelmekkel ellentétben – az ilyen alkalmakból lehet tanulni. Ezt a néhai Niki Lauda is vallotta.

„A hullámvölgyeknek köszönhető, hogy a hullámhegyek még magasabban vannak – magyarázta. – Ezek a nehézségek építik az ember személyiségét, emiatt szükség van rájuk. Ma már élvezem azt, amikor valami nem sikerül, mert tudom, hogy fejlődök közben.”

Hamilton ma már a kudarcokban is látja a pozitívumot Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Hamilton persze nem a vereség pillanatában érzi jól magát, nyilvánvalóan ő is győzni szeretne. Másnap azonban a benne lévő feszültség pozitív energiává változik, ami arra sarkallja, hogy kijavítsa a hibákat.

Azt is hangsúlyozta, hogy közvetlenül a leintés után is másképpen viselkedik a hozzá hasonlóan csalódott mérnökökkel, és míg korábban lehúzta, manapság már inkább biztatja őket.

„Próbálom tudtukra adni, hogy a hétvégének számos pozitívuma is volt. A negatívumot pedig el kell engedni, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy soha többé ne forduljon elő. Ezek a srácok pedig azért dolgoznak, hogy lehetővé tegyék a következő verseny megyerését.”