A pilóták nem lelkesek, de támogatják a zárt kapus futamokat

Forma-1, Nicholas Latifi, Williams, Barcelona teszt 5. nap
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 27: Nicholas Latifi, Williams FW43 during the Barcelona February testing II at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. (Photo by Glenn Dunbar / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Alexander Wurz, a versenyzői szakszervezet elnöke kijelentette, a pilóták támogatják a szurkolók nélkül megrendezett versenyek ötletét, még úgy is, hogy nem annyira kedvelik az ilyen jellegű futamokat. Az osztrák exversenyző leszögezte, mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az adott országban ne terjesszék el a fertőzést.

Egyelőre még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy az idei Forma-1-es szezon hol és mikor fog elrajtolni. Az azonban garantált, hogy az európai futamok mindegyike zárt kapus esemény lesz. Van olyan helyszín – mint például a Hungaroring –, ahol ez már hivatalos, de a többi pálya esetében is szinte biztosra vehető, hogy ha lesz is verseny, azt nézők nélkül fogják megtartani.

A témával kapcsolatban megszólalók egyetértenek abban, hogy szurkolók nélkül nem az igazi a Forma-1, de arra is rávilágítottak, hogy ez még mindig jobb a várakozásnál. Alexander Wurz, a versenyzői szakszervezet (GPDA) elnöke kijelentette, a pilóták teljes mértékben támogatják a zárt kapus nagydíjhétvégéket.

A pilóták támogatják a nézők nélkül megrendezett versenyek ötletét Forrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images

„Úgy vélem, nincs olyan autóversenyző, aki kedvelné az üres lelátókkal megrendezett versenyeket – nyilatkozta a Sky Sports vodcastjában. – Magamról pedig határozottan ezt állíthatom, hiszen mindannyian a közösen átélt pillanatokért csináljuk ezt az egészet. Az érzéseink szempontjából rengeteget számít az a százezer néző, akik együtt élik át ezt a nagyszerű eseményt.

Wurz hozzátette, az F1 bizonyos értelemben hasonlóan működik, mint a különböző országok kormányai, és a futamok megrendezésével nekik is újra kell indítaniuk a gazdaságot, hiszen emberek sorsa függ ettől. Erre pedig jelenleg a zárt kapus futamok a legalkalmasabbak, és ezt a pilóták abszolút mértékben elfogadják.

A GPDA elnöke nemrég a pilóták képviseletében részt vett egy, az FIA és az F1 vezetőségével folytatott megbeszélésen, ahol próbáltak olyan megoldásokat találni, amelyek minimalizálják a versenyekkel járó veszélyt. Az egykori versenyző elárulta, ez nem egy valódi tárgyalás volt, hanem inkább megvitatták a lehetőségeket, és minden jelenlévő tudását hasznosították.

Wurz kifejezetten örül neki, hogy ebben a kérdésben minden érintett együttműködő hozzáállást mutatott. Az osztrák expilóta a jelenlegi folyamatot a Forma-1 elmúlt évtizedeinek biztonsági törekvéseihez hasonlította.

„A motorsport rendkívül biztonságossá vált, főleg [Ayrton] Senna és [Roland] Ratzenberger imolai balesete óta – magyarázta. – Ebben a világban a szerelőktől a csapatfőnökökön át a sportvezetőkig mindenki hozzá van szokva a szigorú előírásokhoz. Ez pedig fantasztikusan működött az utóbbi 3-4 évtizedben, hiszen Sir Jackie Stewarttól kezdve a sportág úgy vált kifejezetten biztonságossá, hogy az nem ment a teljesítmény rovására.”

Egészségügyi szempontból Ausztria alkalmas a mezőny fogadására Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wurz hangsúlyozta, a mezőny kizárólag olyan országba fog elutazni, amely a járvány szempontjából nincs olyan nehéz helyzetben, hogy a nagydíjhétvége veszélyeztesse az egészségügyi ellátórendszert. A 46 éves egykori pilóta leszögezte, ebben Jean Todt, az FIA elnöke, valamint Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója is egyetért.

Nagy valószínűség szerint az idei szezon július elején, két spielbergi futammal rajtol. Wurz leszögezte, hazájában nem áll fenn ilyen jellegű veszély. „Osztrákként tudom, hogy teljes kapacitással rendelkezünk. Szerencsések voltunk, hiszen nálunk kevés esetről lehetett beszámolni.

Wurz hozzátette, mindent meg kell tenniük azért, hogy ez a hétvége után se változzon meg, vagyis a rendező ország lakosai ne fertőződjenek meg miattuk. Emellett arra is törekedniük kell, hogy egymás között se terjesszék el a vírust, emiatt pedig minimalizálni kell az érintkezést.