Vágólapra másolva!
Toto Wolff kijelentette, egyelőre nem mond nemet Sebastian Vettel szerződtetésére, a Mercedes csapatfőnöke azonban hozzátette, jelenleg saját pilótapárosukra koncentrálnak, ráadásul ott van George Russell, a címvédő saját nevelésű versenyzője is.

Amióta a Ferrari kedden bejelentette, hogy év végén nem hosszabbítanak szerződést Sebastian Vettellel, az egész világ azt találgatja, hogy a német pilóta hol folytatja, ha egyáltalán jövőre is ott lesz a mezőnyben. Ami biztos, hogy a McLaren kapuja már bezárult előtte, hiszen a wokingiakhoz Daniel Ricciardo érkezik a Ferrarihoz távozó Carlos Sainz helyére.

Az egyik lehetőség a Mercedes, ami Vettel számára az egyetlen valós opció, ha világbajnoki címre esélyes autóba akar ülni, mivel a Red Bullnál sokadszor is kijelentették, hogy nem valószínű a visszatérése. Toto Wolff, a brackley-iek csapatfőnöke egyelőre nem zárta ki, hogy jövőre leigazolják a négyszeres világbajnokot.

Wolff egyelőre nem zárja ki Vettel leigazolását Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nyilvánvaló, hogy német pilóta német autóban marketing szempontból is jó lenne. Mi kizárólag a sikerre fókuszálunk, Sebastian pedig remek versenyző – nyilatkozta az ORF-nek, majd leszögezte, hogy a 32 éves pilóta kezéből nem csúszott ki az irányítás. – Sebastian mindent kontrollál, hiszen eldöntheti, hogy befejezi [a pályafutását], vagy átigazol egy másik csapathoz, és marad a Forma-1-ben. Még mindig vannak érdekes ülések.”

Azt nem lehet tudni, hogy Wolff pontosan mire célzott az utolsó mondatával, de egyes sajtóértesülések szerint Vettelt kizárólag a Mercedes helye érdekli, amit ha nem kap meg, visszavonul az F1-től.

Azonban kérdés, hogy a brackley-i alakulat meg akarja-e bontani Lewis Hamilton és Valtteri Bottas párosát, ráadásul abban az esetben, ha egyikük távozna, még mindig ott van a saját nevelésű George Russell. „Esetünkben felmerül a kérdés, hogy mit csinálunk George Russell-lel – magyarázta. –

Ami Vettel távozását, illetve a többi átigazolási hírt illeti, Wolffnak erről is megvan a véleménye. Az osztrák üzletember leszögezte, a Mercedesnél biztosan nem fog előfordulni, hogy egy pilótacserét ennyire korán bejelentsenek.

Wolff nem ért egyet a Binotto vezette Ferrari stratégiájával Forrás: Picture-Alliance/AFP

„Ezt a szituációt nehéz kezelni, hiszen egy éven keresztül olyan versenyzőt alkalmazunk, aki a következő idényben már a riválisnál szerepel. Mi lesz az innovációval, illetve a fejlesztésekkel kapcsolatos információkkal, ha a csapat tudja, hogy a pilóta ezt ellenük fordíthatja?

A Mercedes mellett Vettel másik esélye a Renault lehet, ahol Ricciardo helye meg fog üresedni. Azonban egyrészt a francia istállóval legutóbb Fernando Alonsót hozták hírbe, másrészt legkorábban csupán 2022-re, az új szabályok bevezetésének évére építhetnek olyan autót, ami futamgyőzelmekért, illetve a világbajnoki címért harcolhat. Az enstone-iaknál lejjebb pedig szinte biztosan nem fog menni, hiszen rövid és középtávon egyik istálló sem lesz képes arra, hogy akár a szakmai, akár az anyagi igényeit kielégítse.