Már meg is van Vettel utódja a Ferrarinál?

Forma-1, Daniel Ricciardo, Renault F1 Team, Carlos Sainz, McLaren Racing, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 26: Daniel Ricciardo of Australia and Renault Sport F1 and Carlos Sainz of Spain and McLaren F1 talk in a press conference during Day One of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 26, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Bryn Lennon - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Több név is kering a Forma-1-es közvéleményben azzal kapcsolatban, hogy a Ferrari kivel pótolná az év végén távozó Sebastian Vettelt. Nem feltétlenül a legsikeresebb jelölt lesz a befutó.

A Ferrari kedden bejelentette, Sebastian Vettel az év végén távozik a csapattól: a döntés felpezsdíti a koronavírus miatt szinte teljesen leállt körforgást a Forma-1-ben, hiszen megüresedik egy hely az egyik élcsapatnál, ráadásul a Ferrariról van szó, ahova szinte minden versenyző szeretne bekerülni. Még akkor is, ha közkeletű nézet, hogy a Scuderiánál másodhegedűst keresnek Charles Leclerc mellé.

Az elmúlt hónapok során természetesen az volt a legnagyobb kérdés, hogy felmerülhet-e Lewis Hamilton esetleges átigazolása. A brit sajtó próbálja napirenden tartani az ügyet, az érintett viszont úgy tűnik, hű marad a Mercedeshez, és nem is biztos, hogy a Ferrarinak feltétlenül egy igazi nagyágyúra van szüksége az ígéretes monacói mellé.

Ricciardo és Sainz is képbe kerülhet, és az is lehet, hogy jövőre mindketten csapatot váltanak Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Bryn Lennon - Formula 1/Bryn Lennon - Formula 1

Hamilton mellett leginkább Carlos Sainz, Daniel Ricciardo és Antonio Giovinazzi neve merült fel, és Albert Fabrega szakújságíró a Twitteren arról írt, hogy a Ferrarinál is ez a prioritási lista. „A döntést már meghozták. A lista tetején Sainz, Ricciardo és Giovinazzi állt, ebben a sorrendben. Mindannyian szabadok 2020 végén. Már

Papíron Ricciardo a legerősebb jelölt a listán, az ausztrál pilóta a Red Bull színeiben összesen 7 futamgyőzelmet szerzett, majd a Renault-hoz igazolt, miután a Ferrarihoz és a Mercedeshez sem fért be. Az enstone-i istállónál a mezőny negyedik legjobban fizetett tagja, de elvágyódik, és a Racefans szerint az előző télen a Ferrari opciót is szerzett a szolgálataira.

Giovinazzi volt már a Ferrari tesztpilótája, de meglepetés lenne, ha versenyzőként is számítanának rá Forrás: DPPI/Florent Gooden

Sainz ezzel szemben mindössze egy szerencsés dobogós helyet tud felmutatni a tavalyi Brazil Nagydíjról, viszont még nem volt győzelemre képes autója. A Toro Rossónál debütált az F1-ben, a Red Bull viszont nem léptette elő a főcsapathoz, később Ricciardo miatt elküldték a Renault-tól is, a McLarennél viszont simán legyőzte tehetséges újonc csapattársát, Lando Norrist.

A Corriere della Sera újságírója, Giorgio Terruzzi szerint is Sainz bejelentésére készül a Ferrari.

Ezzel Fernando Alonso után ismét spanyol pilóta érkezne Maranellóba, ráadásul Sainz számára sem ismeretlen Olaszország, hiszen korábban a faenzai Toro Rossónál versenyzett, édesapja pedig a FIAT-hoz kötődő Lancia Delta színeiben ralizott 1993-ban. Sainz Jr. szerződtetése olcsóbb lenne Ricciardónál és valószínűleg Leclerc-rel is jobb párost alkotnának.

Vettel a legnagyobb sikereit a Red Bull színeiben, de Renault-motorokkal érte el Forrás: ERIC VARGIOLU / DPPI/Eric Vargiolu

A képletben szerepel még Giovinazzi is, aki olasz, és a Ferrari helyezte el az Alfa Romeónál, de az eddigi teljesítménye alapján nem valószínű, hogy a Scuderia pilótája lehet. Nagy kérdés az is, hogy mit hoz a jövő Vettel számára: noha a nyilatkozata alapján a visszavonulás sem zárható ki, Martin Brundle, a Sky Sports szakértője szerint legalább egy csapat szerződést ajánlott neki.

Daniel Sparisci a Corriere della Sera hasábjain arról írt, hogy ez a csapat a Renault.

„Sebastian körülnézett, bekopogott a McLaren ajtaján, ahol Andreas Seidl a csapatfőnök, őt még akkor ismerte meg, amikor elkezdett versenyezni a Forma-1-ben. Az angol csapat viszont kezd kifogyni a pénzből, és úgy tűnik, Seb közben ajánlatot kapott a Renault-tól is, ahol Daniel Ricciardo készül távozni.”

Szavazzon!

Ha Ön lenne a Ferrari csapatfőnöke, ki lenne a befutó Vettel helyére?

Azzal a La Gazzetta dello Sport is egyetért, hogy Sainz az esélyes a Ferrari ülésére, az olasz sportlap azonban arról is spekulál, hogy Vettel akár a Mercedesnél is kiköthet Valtteri Bottas helyén (akit szóba hozott a Ferrari ügyeivel kapcsolatban járatos Leo Turrini is). A BBC viszont úgy tudja, a Mercedesnél nem foglalkoznak Vettel leigazolásával.