F1: Új helyszínek kerülhetnek a 2020-as versenynaptárba

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Német Nagydíj
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 27: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during final practice for the F1 Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 27, 2019 in Hockenheim, Germany. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy olyan pályákon is F1-es nagydíjakat rendezhetnek 2020-ban, amelyek eredetileg nem szerepeltek a versenynaptárban. Chase Carey elnök-vezérigazgató szerint van némi esély a szezon teljes törlésére, de arra számít, hogy karácsonyig lefutják az idei versenyeket.

Lehetséges, hogy olyan pályákon is F1-es nagydíjakat rendezhetnek 2020-ban, amelyek eredetileg nem szerepeltek a versenynaptárban. Chase Carey elnök-vezérigazgató szerint van némi esély a szezon teljes törlésére, de arra számít, hogy karácsonyig lefutják az idei versenyeket.

Továbbra is kevés a hivatalos információ az idei Forma-1-es világbajnokság megrendezésével kapcsolatban, de Chase Carey, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója egy telefonos konferencián elárult néhány részletet a terveikről.

Verstappen a tavalyi Német Nagydíjon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Az amerikai üzletember bejelentette, hogy az első negyedévben 200 millió dollárt vesztettek a versenyek elmaradása miatt, és a második negyedévben sem számítanak javulásra, mivel júniussal bezárólag sem rendeznek futamokat. Utána viszont „minden lehetőséget” megvizsgálnak, hogy elindulhasson a szezon.

„Ausztrália óta fáradhatatlanul dolgozunk és aktívan egyeztetünk a promóterekkel, hogy összeálljon egy potenciális versenynaptár 2020-ra – mondta Carey. – Két fő kihívással küzdünk: hogy megtaláljuk azokat a helyeket, ahol versenyeket rendezhetünk, és meghatározzuk, hogyan szállíthatjuk oda a szükséges érdekelteket, valamint a felszerelést.”

F1-es nagydíjat olyan pályákon lehet rendezni, ami rendelkezik az FIA Grade 1 besorolásával, így felmerülhet Portimao, Imola és a Hockenheimring is, ami nyitott lenne a rendezésre, ha a jogtulajdonos engedne a mostoha anyagi feltételekből. Németország azért is vonzó, mert viszonylag közel van a csapatokhoz, illetve a Bundesligában júniustól lehet zárt kapus meccseket játszani.

Schumacher visszavonulása után az imolai pályát átépítették, de a német pilótával ellentétben a helyszín nem tért vissza Forrás: Getty Images

Carey elismerte, van egy kis esély arra, hogy a koronavírus miatt egyáltalán nem rendeznek majd versenyeket, de magabiztos azzal kapcsolatban, hogy 2020. július 5-én és 12-én Ausztriában megkezdődhet majd a szezon. „A célunk az, hogy a július 4-5-ei hétvégén elindítsuk a szezont Ausztriában – erősítette meg. – Valószínű, hogy július 11-12-én is versenyzünk Ausztriában.”

Az F1 első embere megerősítette, hogy eleinte zárt kapus eseményekkel számolnak, de reméli, hogy a szezon vége felé a közönség is visszatérhet majd a pályákra. Elismerte, lehetséges, hogy a szezon áthúzódik a következő naptári évre, de törekednek a karácsony előtti befejezésre. „Egyre optimistábbak vagyunk az idei rendezésre képes és hajlandó helyszínek számával kapcsolatban.”