Sokkoló szezonkezdetre készül a McLaren tehetsége

Forma-1, Lando Norris, McLaren, Barcelona teszt 5. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 27: Lando Norris of Great Britain driving the (4) McLaren F1 Team MCL35 Renault on track during Day Two of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lando Norris úgy véli, a pilóták hiába edzenek az otthonukban, és próbálnak fittek maradni a szezonkezdetre, testüket sokkhatásként fogja érni, amikor újra beülnek az autóba. George Russell egyetért vele, de a Williams versenyzője igyekszik profitálni a helyzetből.

A tavalyi Abu-dzabi és az idei Osztrák Nagydíj időpontja között több mint hét hónap telik el, már ha persze utóbbit egyáltalán sikerül megrendezni. Ez a Forma-1 történetében soha nem látott hosszúságú szünet, melynek során a pilóták csupán a tesztek alatt gurultak pályára, de a barcelonai felkészüléshez képest is több mint négy hónap fog eltelni a szezonrajtig.

A versenyzők ezalatt nem tétlenkednek, hanem igyekeznek felkészülni az idényre. Sokan közülük esport-futamokon vesznek részt, de ami a valós pályákon nyújtott teljesítmény szempontjából jóval fontosabb, igyekeznek megfelelő kondícióban tartani magukat. Azonban hiába a rengeteg edzés, Lando Norris szerint a visszatérés mindegyikük számára rendkívül megterhelő lesz.

Norris szerint testüket sokkhatásként fogja érni a visszatérés Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Gyakorlatilag a semmiből fogunk elindulni, még egy F3-as autót sem tesztelhetünk – jelentette ki egy élő Instagram-videóban. – Szó szerint utcai kocsiból ülünk be a világ leggyorsabb autóiba, bár én még azt sem nagyon vezettem mostanában.

Nemrég pont Norris csapattársa, Carlos Sainz beszélt arról, hogy a nyakizmaik számára borzasztóan megterhelő lesz a visszatérés, és néhány versenyző az ájulás határán lesz. A brit pilóta szerint semmilyen edzés nem képes pótolni azt a mozgást, amit a Forma-1-es autók megkövetelnek. Éppen ezért még a legfittebbeknek is nehéz lesz az első futam.

George Russell, a másik fiatal brit versenyző egyetért kollégájával. A 22 esztendős pilóta kiemelte, a karantén lehetőséget adott neki, hogy még jobban növelje fittségét, ugyanakkor tisztában van vele, hogy ez nem helyettesíti az F1-es kocsi vezetését.

„Mindannyiunk számára nagyon nehéz lesz [a visszatérés], hiszen edzhetünk bármennyit, az autóban kapott terhelésektől elszokunk – mondta a Forma-1 új podcastjában. – A kert körüli futás vagy a súlyok emelgetése a konditeremben nem ugyanaz, mint 320 km/h-val vezetni Silverstone-ban. Az első szabadedzésen nagyon meg fogjuk érezni a G-erőket.”

Russell szerint ő és csapata egyszeri lehetőség előtt áll Forrás: Williams Racing

A Williams pilótája ugyanakkor igyekszik a helyzetet saját maga, illetve csapata előnyére fordítani. „Ha valaki berozsdásodva érkezik meg, és elkövet néhány hibát, akkor az az első néhány futamon fog megtörténni. Mindent meg kell tennem azért, hogy én ne legyek köztük. A csapat szempontjából pedig fontos, hogy motiváljam a srácokat, és hangsúlyozzam, hogy ez egyedülálló lehetőség, ezért a lehető legtöbbet kell kihoznunk belőle” – tette hozzá.