Hamiltont úgy kellett visszafogni, amikor kipróbálta Rossi motorját

Forma-1, MotoGP, Yamaha, Lewis Hamilton, Valentino Rossi, Valencia
VALENCIA, SPAIN - DECEMBER 09: Valentino Rossi of Italy and Yamaha Factory Racing and Lewis Hamilton of Great Britain and AMG Petronas F1 Team Mercedes riding the 2019 Yamaha YZR-M1 during the #LH44VR46 test at Ricardo Tormo circuit of Valencia on December 09, 2019 in Valencia, Spain. Lewis Hamilton and Valentino Rossi swapped their respective machinery in an unprecedented test between two motorsport icons. (Photo by Guido De Bortoli/Getty Images for Monster Energy)
Vágólapra másolva!
A Yamaha MotoGP-istállójának csapatmenedzsere elárult néhány részletet Lewis Hamilton és Valentino Rossi tavalyi cseréjéről, többek között azt is, hogy a Mercedes pilótájának két órát kellett a garázsban vesztegelni, mielőtt felülhetett volna a Doktor motorjára.

Lewis Hamilton és Valentino Rossi különleges eseményen vettek részt a tavalyi F1-es szezon befejezése után, Valenciában ugyanis kipróbálhatták egymás versenygépét. A hétszeres MotoGP-világbajnok a Mercedes 2017-es autójába, a hatszoros F1-es világbajnok pedig a Doktor tavalyi motorjára pattant.

Bár a két csapat közös főszponzora által szervezett promóciós eseményről volt szó, nem csak bemutató köröket futottak, hanem rendesen meghajtották a másik munkaeszközét. Massimo Meregalli, a Yamaha csapatmenedzsere elárulta, Hamiltont egyenesen meg kellett akadályozniuk abban, hogy túl korán kimenjen a pályára.

Elöl Rossi, mögötte Hamilton Forrás: Getty Images for Monster Energy/2019 Getty Images/Guido De Bortoli

A két világbajnoknak egy teljes nap állt a rendelkezésére a Ricardo Tormo-versenypályán, Hamilton pedig mintha F1-es teszten lenne, már reggel kilenckor megkezdte volna a körözést, csakhogy a Yamahának erről más volt a véleménye. „Szép nap volt, mindenki úgy volt vele, hogy ez csak egy promóciós esemény, de egyáltalán nem olyan volt” – elevenítette fel emlékeit Meregalli az Autosportnak.

Ezután pedig a teljes programot meg kellett változtatnunk, mert Vale kicsit késve jött meg, és azt akarták, hogy Lewis minél hamarabb menjen ki a pályára. Mi azonban mondtuk neki, hogy Valenciában, decemberben, 11 óra előtt ez nem lehetséges. Miután elveszített két órát, olyan sokat igyekezett motorozni, amennyit csak lehetett."

Hamilton azt megelőzően 2019 elején, Jerezben is tesztelt egy Yamahát, igaz, akkor nem a MotoGP-gépet, azt Valenciában próbálta ki először. Meregalli szerint ahhoz képest, hogy igen tapasztalatlannak számít két keréken, jól teljesített.

Mindkét világbajnok élvezte a cserét Forrás: Getty Images for Monster Energy/2019 Getty Images/Guido De Bortoli

„Mindössze nyolcszor ült versenymotoron azelőtt, hogy kipróbálta a MotoGP-gépet, úgyhogy véleményem szerint nem ártott magának a teszttel. Világos, hogy

Szeles, hideg idő volt, úgyhogy a körülmények nem voltak ideálisak, de Hamilton így is csak akkor állt meg, mikor meglengették neki a kockás zászlót."