Vonzó lehetőségnek tartja a dupla futamokat az F1 sportigazgatója

Forma-1, Osztrák Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leaves the garage during qualifying for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZSYX9PEH2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Ross Brawn szerint megfontolandó, hogy az idei szezon során egy helyszínen több F1-es futamot is rendezzenek, elsősorban a biztonsági szempontok miatt. Ausztria ideális helyszín.

A Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media vizsgálja a dupla futamok megrendezésének lehetőségét, ismerte el Ross Brawn, az F1 sportigazgatója a sportág új podcastjában. A héten a Bild című német bulvárlap megszellőztetett egy lehetséges versenynaptár-tervezetet, amelyben az Osztrák, a Brit és a Magyar Nagydíj is dupla futammal szerepel, de Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója ezt túl korai felvetésnek tartotta.

Még mindig nem tudni, melyik helyszín rendez versenyt és hány alkalommal Forrás: Red Bull

Noha hivatalos megerősítés egyelőre nincs, a Liberty Media arra készül, hogy 2020. július 5-én az Osztrák Nagydíjjal, zárt kapuk mögött elindul a szezon, de korábban azt kommunikálták, csak akkor indul újra a versenyzés, ha utána valamilyen formában, de biztosan le lehet futni az idei szezont. Az ismert, hogy a Brit Nagydíjat és a Magyar Nagydíjat is csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

Hivatalosan nyolc futam kell ahhoz, hogy világbajnokot lehessen hirdetni, de a Liberty célja, hogy 15-18 versenyt megrendezzenek, elsősorban a televíziós szerződésekben foglaltak betartása érdekében.

Noha Európában is enyhülni látszik a koronavírus fenyegetése, a különböző országok tömegrendezvényekre és utazásra vonatkozó korlátozásai várhatóan még legalább hónapokig érvényben maradnak. Ez a Forma-1-nek a versenyek lebonyolításához szükséges, legalább kétezer fős személyzet mozgatása miatt különösen nagy baj, de segítheti a helyzetet, ha egy helyszínen több futamot is megrendeznek.

Motorhome-ok nem lesznek a pályákon, a helyi infrastruktúrának kell megoldania a személyzet ellátását Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Ezt alaposan vizsgáljuk, mert az egyik logisztikai kihívásunk, hogy mindenkit leteszteljünk, mielőtt belépnek a paddockba, a versenyzés környezetébe – nyilatkozta Brawn. – Ha már ezt megtettük, szerintem vonzó lehetőség, hogy mindenkit ebben a közegben tartsunk még egy versenyre” – összegzett.

„Az is elég nagy kihívás, hogy megtaláljuk a megfelelő helyszíneket a kezdeti versenyekhez, ahol eléggé ellenőrzés alatt tudjuk tartani a környezetet. Ausztria e téren tökéletesen passzol, hiszen van saját repülőtere, és az emberek chartergépekkel is érkezhetnek. Nincs közel nagyvároshoz, rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával.”

Brawn szerint „tetszetős” lehetőség, hogy ha már elutaztatják a mezőnyt Ausztriába, akkor mindenki ott maradjon egy következő heti versenyre. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy biztonságos keretek között megfelelő műsort csinálhassanak. „Több szempontból is fontos, hogy elkezdődjön a szezon: nyilvánvalóan a szurkolók miatt, hiszen mindannyiunkat bosszantanak a csúszások, de emberek ezreinek megélhetése miatt is nagyon lényeges” – jelentette ki.