Vágólapra másolva!
Vasárnap egy fiatal szurkoló annak ellenére nem tudott részt venni egy rajongóknak szervezett virtuális versenyen, hogy szinte az utolsó pillanatig ott volt a szerveren. Miután az érintett megosztotta történetét a nyilvánossággal, az F1 tisztázta a helyzetet, és igyekszik kárpótolni őt.

Azokon a vasárnapokon, amikor a valóságban lenne futam, a Forma-1 vezetése megrendezi annak virtuális változatát. Ezen többnyire F1-es, valamint más kategóriákban szereplő versenyzők vesznek részt, a mezőnyt pedig egyéb ismert személyek egészítik ki. Amikor viszont egyébként nem lenne igazi futam, akkor igyekeznek bevonni a szurkolókat is az esportba.

Legutóbb a Williams két versenyzőjét, George Russellt és Nicholas Latifit, valamint a két tesztpilótát, Jack Aitkent, illetve Dan Ticktumot lehetett kihívni. Egy 15 esztendős, Jasis Manohar nevű rajongó is jelentkezett az eseményre, és az utolsó pillanatig úgy tűnt, részt is tud venni a versenyen, de a kezdés előtt nem sokkal kidobták a szerverről. Mint kiderült, Ticktum még nem csatlakozott, és a szervezők véletlenszerűen választották ki, hogy kinek a helyére tegyék be.

Egy 15 éves szurkolót az utolsó pillanatban dobtak ki az F1 esport-versenyéről Forrás: Majer Dániel - GPhírek.hu

Az egyesült arab emírségekbeli szurkoló a Redditen elpanaszolta, hogy hiába ölt bele órákat abba, hogy élete egyik legnagyobb élményét Twitchen is megfelelően tudja közvetíteni, végül csak a düh és a csalódottság jutott neki. A bejegyzés végül eljutott az F1-hez is, akik igyekeztek megmagyarázni a félreértés okait.

– nyilatkozta az F1 szóvivője a Racefansnak. – Ilyenkor túl kell töltenünk a mezőnyt, hogy biztosan elegen legyenek a futamhoz. Sajnos a szóban forgó pilóta ezen a hétvégén annak ellenére nem lehetett ott a rajtrácson, hogy bent volt a [játék] szobájában. A jövőben próbáljuk minimalizálni azoknak a számát, akik beléphetnek a szobába.”

A szóvivő hozzátette, mind a Forma-1, mind a Williams igyekszik kárpótolni Manohart, és a következő ilyen alkalomra garantálják a helyét a mezőnyben.

Latifi pedig szerdán meg is hívta, hogy játsszon vele, valamint a csapat esport-pilótáival néhány futamot. A versenyeket mindketten közvetítették.

Latifi szerdán meghívta a rajongót néhány közös futamra Forrás: Williams Racing

Noha nem tudni, hogy Ticktumnak volt-e közvetlen szerepe az ügyben, a történtek annak fényében különösen rosszul festenek, hogy a brit pilótát korábban szándékos ütközés miatt eltiltották az F3-ban, majd nyíltan arra célozgatott, hogy Mick Schumacher csalással orozta el tőle az F3-as Európa-bajnokság trófeáját. Akkori mecénása, a Red Bull meg is feddte Ticktumot, majd eltanácsolták.

A vasárnapi eseményt egy spanyol szurkoló, David Zamora nyerte az esős spái pályán. Latifi és Russell az utolsó kör végén ütköztek, így csupán a 4., illetve a 6. pozícióban végeztek. Ticktum az 5. körben kiesett. E hét vasárnapján a Virtuális Holland Nagydíjat fogják megrendezni, de mivel a zandvoorti aszfaltcsík nem szerepel a tavalyi játékban, a szurkolók szavazatai alapján Interlagosban fog körözni a mezőny.