Leclerc: Mentálisan nagyon nehéz lesz az idei szezon eleje

Forma-1, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, Barcelona teszt 3. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 21: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 waves the fans during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 21, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/MB Media/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc szerint az idei Forma-1-es szezon rajtja a hosszú kihagyás miatt mentálisan is sokat kivesz majd a pilótákból, akik otthon nem tudják előidézni azt a mentális állapotot, ami az autó vezetéséhez kell.

Carlos Sainz nemrég arról nyilatkozott, hogy a Forma-1-es pilótákat fizikálisan nagyon meg fogja viselni a hosszú kényszerszünet, mert edzenek bármennyit is otthon, az autóban fellépő erőhatásokat nem tudják teljes mértékben reprodukálni.

Charles Leclerc szerint azonban nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is nehéz dolguk lesz a várhatóan júliusban elkezdődő szezon elején, mivel azt az elmeállapotot sem nagyon tudják máshol előidézni, amelyre ilyenkor szükség van.

Leclerc mentálisan nehéz szezonra számít Forrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

A Ferrari monacói pilótája szimulátorozással és természetesen fizikai felkészüléssel tölti az idejét, a várhatóan közel öt hónapos kihagyást azonban így sem lehet minden területen gond nélkül átvészelni.

– mondta egy online sajtóbeszélgetésen az Autosport kérdésére. – Ez olyasmi, amiben az ember minden egyes alkalommal jobb lesz, de amint hosszú ideig nincs része benne, nehéz visszakerülni ebbe az állapotba. Úgyhogy igen, nehéz lesz."

Leclerc elárulta, hogy azért igyekszik reprodukálni azt az állapotot, ami a verenyzéshez kell.

„Otthon minden héten igyekszem edzeni és megpróbálni úgymond bekerülni a zónába, még úgy is, hogy aztán nem ülök be az autóba. Legtöbbször utána csak tésztát főzök. De igen, erre is tréningezek. Szerintem fontos, hogy minden egyes edzésen a lehető legkoncentráltabb legyek, mintha vezetnem kellene, hogy ezen a téren is felkészült maradjak."

A pályán elvégzett munka várhatóan felértékelődik Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A kétszeres futamgyőztes még egy érdekes tényezőt megvilágított. Nevezetesen azt, hogy mivel az összesűrített versenynaptárban hétről hétre fogják majd egymást követni a versenyek, a csapatoknak szinte semennyi ideje sem lesz a gyárban fejleszteni az autót, ezért különösen sokat fog számítani, hogy a pilóták az első perctől fogva fókuszáltak legyenek, és a jó irányba tereljék a pályán történő eseményeket.

A téli teszteket látva mindez a Ferrarinak is különösen fontos lesz, a maranellóiak ugyanis lemaradásban vannak a Mercedes és a Red Bull mögött. „Kissé szenvedtünk a téli teszteken, úgyhogy fel kell zárkóznunk – mondta Leclerc. – Hogy képesek leszünk-e rá, azt nem tudom, tavaly mindenesetre szépen fejlődtünk a szezon során. Szerintem úgy kell továbbra is dolgoznunk, mint tavaly, és akkor biztosan jönni fognak az eredmények. Ez mindenki számára nehéz szezon lesz, mert amint elkezdődik, onnantól nincs megállás, nekünk sem lesz több időnk fejleszteni az autót, mint másoknak."