A Holland Nagydíjat is törölhetik az idei F1-es versenynaptárból

Forma-1, Circuit Zandvoort, Holland Nagydíj
This illustration picture taken on May 14, 2019 in Zandvoort shows the logo of the Circuit Zandvoort as a press conference will take place today at the circuit to provide more information about the Formula 1 Dutch Grand Prix. - The Formula 1 is coming back to the Netherlands in May 2020 and the circuit of Zandvoort will be the location for the race. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Hollandiában három hónappal meghosszabbították a nyilvános eseményekre vonatkozó tiltást, mindez pedig a korábban elhalasztott Forma-1-es Holland Nagydíj törléséhez vezethet.

Az Ausztrál és a Monacói Nagydíj után könnyen lehet, hogy újabb Forma-1-es futamtól kell végleg elköszönnünk az idei évre, a jelek szerint ugyanis a Holland Nagydíj idei megrendezése is gyakorlatilag lehetetlenné vált. Noha eddig kilenc 2020-as futamról vált biztossá, hogy nem lesz megtartva az eredeti időpontjában, csak kettőt, az ausztrált és a monacóit törölték, a többinek megpróbálnak helyet találni a versenynaptárban. A holland kormány által meghosszabbított korlátozások azonban a zandvoorti futamot is térdre kényszeríthetik.

Zandvoort az idén valószínűleg nem látja vendégül az F1 mezőnyét Forrás: AFP/Remko De Waal

Jan Lammers, a Holland Nagydíj sportigazgatója korábban az Autosportnak nyilatkozva elmondta: nem szeretnének zárt kapus versenyt rendezni, és addig nem is veszik számba ennek a lehetőségét, amíg az F1 nem kéri meg rá őket. Ez végül nem történt meg. Bizonyos szempontból érthető a pálya hozzáállása, hiszen szeretné megünnepelni, hogy 35 év után visszatér a versenynaptárba, Max Verstappen miatt pedig már elővételben eladták az összes jegyet.

A holland kormány legújabb bejelentése azonban új helyzetet idézett elő: június 1-ről szeptember 1-jéig meghosszabbították a nyilvános rendezvényekre vonatkozó tiltást az országban, így az eredetileg május elejére tervezett holland futam augusztusi pótlása is ellehetetlenült.

Amellett, hogy a döntés következtében a holland labdarúgó-bajnokságot sem fogják újraindítani, vélhetően a MotoGP júniusi, és a superbike-világbajnokság áprilisról augusztusra halasztott asseni fordulója is elmarad. Ez a sors várhat a Forma-1-es versenyre is.

– nyilatkozta Lammers a De Telegraafnak. – Ez van, tiszteletben tartom a szakértők véleményét, amit világosan közöltek. A Forma-1 menedzsmentje és az FIA most nagyjából lehetetlen feladat előtt áll a versenynaptár összeállításával."

A szervezők eddig sem voltak nyitottak a nézők nélküli futamra Forrás: Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

Lammers ezzel együtt nem jelentette ki, hogy biztosan nem lesz futam az idén, a továbbiakban azonban nem akar jóslatokba bocsátkozni.

– mondta az Autosportnak. – Bármennyire is szeretnénk mondani valamit, addig nem tehetjük, amíg nincs konkrétum. Várunk, és meglátjuk, hogy állnak a dolgok. Akkor nem kell homályosan fogalmaznunk, hanem világosan megmondhatjuk az embereknek, hogy mi a helyzet."

Korábban az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy a hollandiai versenyt az augusztusi nyári szünetben pótolhatják be, Lammers szerint azonban a kormány mostani döntése rávilágított, hogy ebben eddig is hiába reménykedtek.

Ez is csak alátámasztja, hogy mennyire értelmetlen különböző forgatókönyvekről beszélni. Nem szabad csak azért kijelenteni bármit, hogy valamit mondjunk, mert ez később visszaüt."