Ausztria nyitott rá, hogy július elején F1-es futamot rendezzen

Forma-1, Osztrák Nagydíj, rajt
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads the field on lap one during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a július eleji Osztrák Nagydíj lehet az idei első Forma-1-es futam, az osztrák kormány alkancellárja és sportminisztere ugyanis bizonyos feltételek teljesülése mellett megvalósíthatónak tartja a versenyt.

Jelenleg a június 28-án esedékes Francia Nagydíj a legkorábbi olyan Forma-1-es futam, amelyet még nem halasztottak el, de miután Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy július közepe előtt semmilyen sporteseményt sem rendeznek az országban, ez a verseny is erősen kérdésessé vált.

A francia futam elhalasztása vagy törlése Ausztriát hozná előre a sorban, mint lehetséges szezonnyitót. Kedden Európában elsőként az osztrákok kezdtek el lazítani a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedéseken, június végéig azonban náluk sem rendeznek sporteseményeket. A sportminiszter azonban nem zárta ki, hogy a július 5-i Osztrák Nagydíjat már megtartják.

Spielberg lehet az idei szezonnyitó helyszíne Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Verner Kogler, Ausztria alkancellárja és sportminisztere nyitott rá, hogy az ország zártkapus futammal vegyen részt az idei Forma-1-es szezonban.

– jelentette ki Kogler az ORF által közvetített sajtótájékoztatón. – A szervezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy meg kell feleljenek az egészségügyi előírásoknak, és a be- illetve kilépési szabályoknak."

A sportminiszter kiemelte, hogy végső soron az FIA-nak kell meghoznia a versenyrendezéssel kapcsolatos döntéseket, de a politikusok igyekezni fognak megadni a szükséges támogatást a versenyhez,

„közlik az alkalmazandó irányelveket a motorspot szövetségekkel, azok pedig látni fogják, hogy mi a helyzet."

Amennyiben lehetőség nyílik a futamrendezésre, Kogler szerint azt akár a résztvevők karantén alá vonása, vagy más, szigorú irányelvek betartása mellett tehetik meg, azt viszont korainak tartotta megmondani, ezért „semmi esetre sem" akarta megjósolni, hogy adott esetben a csapatok és az F1-gyel utazó stáb külön engedéllyel léphet-e be az országba, ha addig nem oldják fel a belépésre vonatkozó korlátozásokat.

Ha lesz verseny Ausztriában, arra valószínűleg nem látogathatnak ki nézők Forrás: AFP/Erwin Scheriau

Ausztria egyelőre nem tervezi enyhíteni az országba lépésre vonatkozó korlátozásokat. „Először is azért nem, mert a szomszédos országok sem teszik ezt, másrészt pedig azért nem, mert egy dologra kell figyelnünk: ha ki tudjuk lapítani a fertőzési görbét a klasszikus módon, ha folytatni tudjuk a pozitív trendet, azaz kevesebb lesz a fertőzött, mint ahányan felgyógyultak, akkor nem kockáztathatjuk, hogy fertőzési láncot hozunk az országba, amitől a vírus ismét elkezd gyorsan terjedni" – nyilatkozta Karl Nehammer belügyminiszter, akinek szavai alátámasztják, hogy miért lenne ideális az osztrákoknak nézők nélküli futamot, vagy adott esetben futamokat rendezni, kizárólag a csapatok és a tv-közvetítést végző személyzet részvételével.