Törölné az idei F1-es szezont az FIA volt elnöke

Forma-1, Francia Nagydíj, rajt
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front, 2R) takes the lead at the start of the Formula One Grand Prix de France at the Circuit Paul Ricard in Le Castellet, southern France, on June 23, 2019. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Bírálta utódját, Jean Todtot az FIA volt elnöke, Max Mosley, aki úgy véli, a koronavírus miatti bizonytalanság árt a Forma-1-ben résztvevőknek, jobb lenne biztosan tudni, hogy nem lesznek idén futamok.   

Az idei év legnagyobb kérdése a Forma-1-ben, hogy lesz-e egyáltalán világbajnokság, miután a koronavírus miatt a szezon első harmadának futamait már halasztani vagy törölni kellett. Jelen állás szerint a Francia Nagydíj lehetne az első verseny az idén, amit megtartanak, de július közepéig nem lehet az országban tömegrendezvényeket tartani.

A közönség részvételével aligha rendezik meg az idei F1-es Francia Nagydíjat Forrás: AFP/Gerard Julien

A Forma-1 jogtulajdonosa már készül erre az eshetőségre; Ross Brawn a múlt héten utalt arra, hogy valószínűleg zárt kapus versenyekkel indulhat el a szezon, amennyiben meg tudják szervezni a világbajnokság működtetéséhez feltétlenül szükséges stáb és felszerelés biztonságos mozgatását. Max Mosley, az FIA korábbi elnöke azonban úgy véli, mindenki jobban járna, ha inkább teljesen törölnék az idei szezont.

„Amíg nem tudjuk, hogy globális szinten mi fog történni a világjárvány ügyében, nem lehetséges racionális terveket készíteni az F1 részére – mondta a DPA hírügynökségnek. – A várakozással azt kockáztatják, hogy a dolgok rosszabbra fordulnak, miközben nem biztos, hogy nyernek vele. Nincs garancia arra, hogy júliusban újrakezdődhet a versenyzés, tulajdonképpen egyre valószínűtlenebb.”

Mosley a továbbiakban élesen bírálta utódját, Jean Todtot, aki szerinte „elvesztette a fonalat" a Forma-1 ügyében, és úgy véli, az FIA jelenlegi elnöke nincs képben a sportág jelenlegi működésével. A 80 esztendős jogász azt az álláspontot képviseli, hogy az idei szezont teljesen törölni kellene, és új alapokra helyezni.

Mosley lefújná az idei szezont Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Francois Durand

„A csapatok és a versenyek promóterei ekkor tisztán látnának, tervezhetnék a további lépéseiket” – mondta. Mosley szerint ekkor át lehetne szervezni a sportág gazdasági hátterét és „pénzügyileg sokkal észszerűbb alapokra lehetne helyezni a jövőben.”

Mosley részben nyitott kapukat dönget, mert a járvány miatti válsághelyzettől függetlenül 2020 végén lejárnak a Liberty Media és a csapatok között kötött kereskedelmi megállapodások, ezeket mindenképpen újra kell tárgyalni, ennek része az is, hogy 2021-től biztosan bevezetik az istállók körében a költségplafont, ennek további mérsékléséről pedig szintén egyeztetések zajlanak.

A promóterek és a jogtulajdonos közötti megállapodások kétoldalú szerződések, minden futam esetében eltérő feltételekkel. A múlt héten megkérdeztük Gyulay Zsoltot, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatóját; a pálya első embere azt mondta, rugalmasan kezelik a Magyar Nagydíj megrendezését, de zárt kapuk esetén a feltételek újratárgyalására van szükség.