Vágólapra másolva!
Sir Stirling Moss halála többek között egykori és jelenlegi Forma-1-es világbajnokokat, valamint a sportág jelenlegi és mindenkori legsikeresebb csapatát is megrendítette.

A teljes motorsportvilágot gyászba borította Sir Stirling Moss halála. A legenda 90 évesen ment el, és bár sosem nyert Forma-1-es világbajnoki címet, sokan mégis az egyetemes autósport legnagyobb alakjának tartják, akinek karrierjét egy csúnya baleset zárta rövidre. Olyan, később maguk is a Forma-1 legendáivá váló versenyzők néztek fel rá gyerekként, mint a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart, vagy a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, és a királykategóriában rá mindig csak ellenfélként tekintő Enzo Ferrari csodálatát is kivívta.

Moss az 1955-ös Olasz Nagydíjon Forrás: Getty Images/Bernard Cahier/Bernard Cahier

Ha az egy-egy versenyhétvégén még manapság is rengeteg autogramot kiosztó Jackie Stewart valakinek a mai napig őrzi az aláírását, az már jelent valamit. Az 1969-ben, 1971-ben és 1973-ban világbajnoki címet nyerő skót pilóta gyerekként csodálta Mosst, akit később a barátjának mondhatott. „Stirling Moss halála hatalmas veszteség a motorsportnak. Szerintem ő volt a legerősebb, legkarizmatikusabb autóversenyző, aki valaha élt – jelentette ki Stewart az általa a közösségi médiába feltöltött videóban. – Úgy járt, mint egy autóversenyző, úgy beszélt, mint egy autóversenyző, és úgy nézett ki, mint egy autóversenyző. Persze sosem lett világbajnok, de csak azért nem, mert mindig brit autót akart vezetni, abban az időben viszont az olaszok és a németek voltak a legerősebbek.

Susie-nak már kifejeztem őszinte részvétemet. Az elmúlt két-három évben rendszeresen látogattam Stirlinget. Borzasztó veszteség ez a sportnak, és nekem, valamint a családomnak is."

Lewis Hamiltonnak is volt szerencséje megismerni a legendát, sőt, Moss 1955-ös Mille Miglia-győzelmének hatvanadik évfordulóján még közös autózásra is volt lehetősége a britek hősével. „Búcsúzunk Sir Stirling Mosstól, az autóversenyző legendától. Biztosan hiányozni fognak a beszélgetéseink. Őszintén hálás vagyok a vele eltöltött különleges pillanatokért. Imámat és gondolataimat küldöm a családjának, nyugodjék békében!" – írta Hamilton a közösségi médiában.

A Mercedes ezzel a videóval tisztelgett Sir Stirling Moss előtt

Mossról az a Mercedes is megemlékezett, amelynek színeiben első Forma-1-es győzelmét aratta, és amellyel azt a bizonyos 1955-ös Mille Migliát is megnyerte, a márka mellett pedig külön a stuttgartiak F1-es istállójának csapatfőnöke is írt néhány szép sort. „Sir Stirling óriási alakja volt a sportágunknak, valamint egyik túlélője annak a kornak, amikor a motorsport a veszélyről, a bátorságról és a bajtársiasságról szólt” – kezdte Toto Wolff.

Nagyszerű alakja a Mercedes történelmének, mind Grand Prix-versenyzőként, mind az 1955-ös Mille Miglia győzteseként. Nem túlzás kijelenteni, hogy sosem fogunk hozzá hasonlót látni. Legmélyebb részvétünk feleségének, Lady Susie-nak, családjának és barátainak. Jó utat egy igazi versenyzőnek!"

Moss nagyságát jellemzi, hogy bár sosem versenyzett náluk a Forma-1-ben, a Ferrari is hosszasan emlékezett meg róla.

„Stirling Moss jelképezte a motorsportot. Valódi egyéniség volt, aki hihetetlen hatással volt a versenyzés történelmére – olvashatók Pierro Ferrari alelnök szavai a Ferrari hivatalos honlapján. – Sokoldalúságának köszönhetően annyi különböző kategóriában volt képes nyerni, a Forma-1-től a hosszú távú sportautóversenyekig. Elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő az olyan utcai versenyeken is, mint a Mille Miglia, felállítva egy olyan rekordot, amelyet soha nem döntöttek meg."

Moss soha nem vezetett a Ferrarinál az F1-ben, de számtalanszor összecsapott a vörösökkel. A képen éppen annak a Mike Hawthornnak a sisakját segít megigazítani, aki 1958-ban Moss sportszerűségének köszönhetően megnyerte a vb-címet a Scuderiának Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Hulton Archive

„Annak ellenére, hogy nem lett világbajnok a Forma-1-ben, egyértelműen legendás alakja a sportágnak, félelmetes ellenfele volt a Ferrarinak a Forma-1-ben és sok más kategóriában.

Abban az időben Maranellóban éppen egy 250 SWB-t készítettünk fel neki brit versenyzöldben egy szerződéssel, hogy vezessen nekünk, a sors azonban másképp akarta. Az apám azt mondta, Stirling Tazio Nuvolarira emlékeztette őt, mert mindenfajta autóban imádta a versenyzést. Ez olyasmi, ami karrierje végéig jellemző volt rá."